Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Murtumien ketjua ei ole katkaistu

Suomen Luustoliitto

Murtumien ketjua ei ole katkaistu

Tiedote.
Julkaistu: 14.05.2014 klo 13:37
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

Suomessa tapahtuu vuosittain yli 36 000 luunmurtumaa. Joka 3. yli 50-vuotias nainen ja joka 5. mies saa osteoporoottisen murtuman loppuelämänsä aikana. Osteoporoottisen luunmurtuman saaneella on muuhun väestöön verrattuna 2–4 kertaa suurempi riski saada uusi murtuma. Luunmurtumien aiheuttamat kustannukset kasvavat ja leviävät hiljaisen epidemian lailla.

Osteoporoosi on yleinen luuston sairaus, joka hoitamattomana johtaa toistuviin murtumiin. Jos asiaan ei puututa, sairaus vähentää liikunta- ja toimintakykyä, heikentää elämänlaatua ja itsenäistä arkiselviytymistä sekä altistaa ennenaikaiselle kuolemalle. Valtaosa murtumapotilaista ei pääse osteoporoosin diagnostiikan ja hoidon piiriin.

Koska ensimmäinen pienenerginen murtuma ennustaa seuraavaa murtumaa, tulee sen toteamisen yhteydessä arvioida murtumariski, diagnosoida mahdollinen osteoporoosi sekä aloittaa sen hoito ja kuntoutus. Murtuman saanutta henkilöä ei voi jättää yksin, vaan hän tarvitsee riittävän omahoidon ohjauksen sekä tarvittaessa luulääkityksen ja säännöllisen hoidon tehon seurannan. Omahoidon ohjaus on yksi tärkeimmistä tekijöistä hoitoon sitoutumisessa ja omasta terveydestään vastuun ottamisessa.

Huhtikuussa 2014 päivitetyn Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksen mukaan osteoporoosin ehkäisyn, diagnostiikan, hoidon ja kuntoutuksen organisoinnin päävastuu on perusterveydenhuollolla. Erikoissairaanhoidon roolina on tarjota riittävä osaaminen ja tukea perusterveydenhuoltoa sekä vastata osteoporoosin diagnostiikasta ja hoidosta, kun henkilö on perussairautensa vuoksi erikoissairaanhoidossa.

Murtumakustannuksia voidaan vähentää. Luustoliitto tarjoaa ilman lisäkustannuksia kuntien ammattilaisten hyödynnettäväksi materiaaleja, koulutusta ja jatkuvaa tukea osteoporoosin omahoidon tukemiseen sekä murtumien ehkäisyyn.

 

Lisätietoja: Suomen Luustoliitto ry, projektipäällikkö Pauliina Tamminen, 050 371 4558, pauliina.tamminen@luustoliitto.fi, www.luustoliitto.fi/asko

Suomen Luustoliitto ry Vanhustyön vastuunkantajat -kongressissa Finlandia-talossa 15.–16.5.2014: näyttelyosasto paikalla 34 ja puheenvuoro 16.5.2014 klo 13.15 (2. krs)

Liitetiedostot

Suomen Luustoliitto ry on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, joka yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa edistää kansalaisten luustoterveyttä ja yleistä hyvinvointia. Luustoliiton tarkoituksena on lisätä tietoutta luustosta sekä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa vähentää osteoporoosin, kaatumisten ja luunmurtumien ilmaantuvuutta. Luustoliitto pyrkii turvaamaan luustokuntoutujille varhaisen tutkimuksen, hyvän hoidon ja toimivan kuntoutuksen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs