Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Tutkimus: Pienyrittäjän mahdotonta saada nopeaa rahoitusta

Ferratum

Tutkimus: Pienyrittäjän mahdotonta saada nopeaa rahoitusta

Tiedote.
Julkaistu: 25.11.2015 klo 08:27
Julkaisija: Ferratum

Rahoitus on pullonkaula suomalaisten pk-yritysten kasvulle

Nopean lainan saaminen pankista äkilliseen tarpeeseen on pienyrittäjälle lähes mahdotonta. Suomalaiset liikepankit eivät myönnä pk-yrityksille pienintäkään luottoa ilman vakuuksia. Asia käy ilmi tuoreesta Taloustutkimuksen tekemästä tutkimuksesta, joka toteutettiin yhdessä rahoitusyhtiö Ferratum Oyj:n (www.ferratumgroup.com) kanssa. Mystery shopping-tutkimuksessa selvitettiin, kuinka helposti kolme erikokoista pienyrittäjää saa luottoa esimerkiksi työkoneen rikkoontumiseen tai muuhun kriittiseen  tarpeeseen suurimmista pankeista.

Tutkimuksessa kolme erikokoista yritystä haki vakuudetonta luottoa nopealla aikataululla. Yhden miehen konsulttiyhtiö haki 6000 euron lainaa. Muutaman työntekijän työllistävä rakennusalan yhtiö haki 15 000 euron luottoa.  Kolmas yritys, pieni kukkien ja kukkatarvikkeiden maahantuoja, oli 25 000 euron lainan tarpeessa. Kaikkien yritysten luottotiedot olivat kunnossa.

Luottoa tiedusteltiin suurimmista suomalaisista pankeista: Nordeasta, OP-ryhmästä, Danske Bankista, S-pankista, Aktiasta ja Handelsbankenista.

Yrittäjät esiintyivät omana itsenään ja soittivat testisoitot pankkeihin kysyen lainansaantimahdollisuudesta. Lopputulos oli, että kenellekään ei myönnetty lainaa. Jokaisessa pankissa edellytettiin konttorissa käyntiä, useimmiten myös vähintään kaksi viikkoa kestävää taustaselvitystä. Joissakin pankeissa lainan saamisen ehtona olisi ollut kaikkien raha-asioiden siirtäminen kyseiseen pankkiin.

”Tutkimuksemme perusteella pankki ei tule kyseeseen rahoittajana esimerkiksi tilanteessa, jossa pienyrittäjältä rikkoutuu liiketoiminnan kannalta keskeinen laite tai kone ja tilalle pitäisi saada nopeasti uusi. Pahimmillaan yrityksen liiketoiminta voi keskeytyä tai loppua kokonaan”, sanoo Ferratumin yrityslainoista vastaava johtaja Scott Donnelly.

USA:ssa pankkien ulkopuolinen rahoitus nosti pk-yritykset lamasta

”Yhdysvalloissa sub prime -kriisin jälkeen finanssiteknologiayritykset pystyivät järjestämään pienille ja keskisuurille yrityksille rahoitusta perinteisiä pankkeja huomattavasti tehokkaammin, mikä muutti täysin rahoitusmarkkinoita. Näiden uudentyyppisten lainojen ansiosta Yhdysvaltoihin syntyi paljon uusia yrityksiä ja talouskasvu lähti liikkeelle. Euroopassa sama kehitys on käynnistymässä nyt”, Donnelly jatkaa.

“Pankit vaativat ihmisiä edelleen konttoreihinsa jonottamaan lainaa ja edellyttävät täysiä vakuuksia pienistä muutaman tuhannen euron lainapääomista. Mikään ei ole pakottanut pankkeja miettimään palveluaan uudelleen”, hän jatkaa.

Donnelly muistuttaa, että pk-yrittäjät ovat Suomessa yllättävän huonosti palveltu rahoituksen asiakasryhmä vaikka niissä on valtava potentiaali.

“Nykyään yritysten rahoitustarpeita on mahdollista tyydyttää huomattavasti tehokkaammin ja nopeammin modernia finanssiteknologiaa apuna käyttäen”, hän lisää.

Suomen Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön tänä syksynä julkaistun Pk-yritysbarometrin mukaan pk-yritysten rahoitus on kiristynyt entisestään. Lähes 55 prosenttia barometriin vastanneista yrittäjistä kertoi, että marginaalit ovat nousseet ja vakuusvaatimukset koventuneet. Yrityksiltä vaaditaan myös aiempaa suurempaa omarahoitusosuutta.

Suomen Yrittäjien mukaan rahoituksen ehdoilla ja saatavuudella on suora vaikutus siihen miten yritykset kykenevät toteuttamaan erilaisia hankkeita. Nyt jo lähes kolmannes yritysten suunnittelemista hankkeista jäi toteutumatta tai toteutui suunnitellusta poiketen rahoitusvaikeuksien vuoksi.

Lisätietoja Taloustutkimuksen tutkimuksesta liitteenä.

Lisätietoja: 

Scott Donnelly,  johtaja, yrityslainat
+46 728 535 882
scott.donnelly@ferratum.com
www.ferratumbusiness.fi

Liitetiedostot

Vuonna 2005 perustettu Ferratum Oyj on kansainvälinen finanssiteknologian edelläkävijä. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen mobiililainoja ja pankkipalveluita nopeasti, helposti ja luotettavasti. Ferratum Oyj on listattu Frankfurtin pörssin päälistalla ja sen pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Ferratum on laajentanut liiketoimintansa jo 25 maahan ja palvelee tänään asiakkaitaan Euroopassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa ja Kanadassa. Ferratumilla on eri puolilla maailmaa 3,5 miljoonaa rekisteröitynyttä asiakasta, joista noin 1,2 miljoonalle asiakkaalle on myönnetty luotto vähintään kerran. Vuonna 2014 Ferratumin liikevaihto oli 70,5 miljoonaa euroa ja liikevoitto 10,6 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää 501 henkilöä. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs