Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ohjelmistoteollisuus » Nyt nousussa: iOS-puhelinten haittaohjelmat

Nyt nousussa: iOS-puhelinten haittaohjelmat

Tiedote.
Julkaistu: 20.05.2016 klo 09:33
Julkaisija: Check Point Software Technologies Finland Oy

Check Pointin haittaohjelmakatsaus 5/2016

Nyt nousussa: iOS-puhelinten haittaohjelmat

Check Pointin seuranta osoittaa, että huhtikuussa yleistyivät eniten iOS-laitteiden haittaohjelmat. XcodeGhost nousi ensi kertaa mobiilihaittaohjelmien kolmen kärkeen.

Espoo, 20. toukokuuta 2016 – Matkapuhelinten ja tablet-laitteiden haittaohjelmien yleistyminen jatkuu. Android-laitteiden HummingBad jatkoi huhtikuussa nousuaan kaikkien haittaohjelmien top 10 -listalla, ja iOS-laitteita uhkaava XcodeGhost nousi mobiililaitteiden top 10 -listan kolmoseksi.

– On paljonpuhuvaa, että kyberrikolliset panostavat Apple-laitteiden haittaohjelmiin heti saatuaan liikkeelle erittäin nopeasti leviävän Android-haittaohjelman. Puhelimet ja tabletit nähdään nyt tietoturvan heikoimpana lenkkinä. Vielä tällä hetkellä useimmat yritykset suojaavat mobiililaitteensa huomattavasti heikommin kuin verkkonsa, Check Pointin Suomen maajohtaja Petri Sonkeri sanoo.

Check Pointin listaukset kuvaavat haittaohjelmaperheiden yleisyyttä yritysverkoissa ja yrityskäytössä olevissa mobiililaitteissa kautta maailman. Check Point tunnisti huhtikuussa kaikkiaan 2 000 erilaista haittaohjelmaperhettä, jossa oli kasvua maaliskuuhun yli 50 prosenttia.

– Haittaohjelmien kirjo on niin laaja, että yritysten tietoturvatiimeillä on täysi työ pitää yritysten tietoverkot puhtaina ja tiedot turvassa. Edistyneet uhkientorjuntaratkaisut tulevat tässä tilanteessa todelliseen tarpeeseen. Ne pysäyttävät yritysverkkoon, päätelaitteille tai mobiililaitteille pyrkivät haittaohjelmat jo ovella, ennen tartuntaa, Sonkeri toteaa.

 

Kolme yleisintä yritysverkkojen haittaohjelmaa huhtikuussa 2016:

  1.    ↔ Conficker – Mato, joka mahdollistaa tartunnan saaneen laitteen etähallinnan ja muiden haittaohjelmien syöttämisen sille.
  2.     ↔ Sality – Virus, jonka päätavoite on pysytellä laitteella ja tarjota rikollisille tie laitteen hallintaan ja haittaohjelmien lataamiseen.
  3.  ↑ Zeroaccess – Windows-mato, joka mahdollistaa etähallinnan ja haittaohjelmien lataamisen. Kyseinen mato käyttää peer-to-peer (P2P) -protokollaa haittaohjelmien tai niiden osien lataamiseen.

 

Kolme yleisintä mobiililaitteiden haittaohjelmaa huhtikuussa 2016:

  1. ↔ HummingBad – Erittäin sitkeä ja toimintatavaltaan monipolvinen Android-haittaohjelma, jonka tavoitteena on tuottaa kyberrikollisille mainostuloja. Se asentaa puhelimelle työkalupakin, jonka avulla se voi tehdä jatkossa paljon muutakin kuin levittää mainoksia.
  2. ↑ Iop – Erityisen ikävä Android-laitteiden haittaohjelma. Se asentaa puhelimelle ohjelmia, jotka näyttävät käyttäjälle mainoksia. Ohjelmia ja mainoksia on niin paljon, että puhelinta on lähes mahdotonta käyttää.
  3. ↑ XcodeGhost – Tietoja varastava haittaohjelma, joka on muunneltu iOS-sovelluskehittäjien käyttämästä Xcode-ohjelmasta. Tämä Xcoden epävirallinen versio lisää haittakoodia kaikkiin sovelluksiin, jotka sillä on kehitetty. Haittakoodi muun muassa lukee tietoja puhelimen leikepöydältä ja lähettää ne komentokeskukseensa. Suomen Viestintävirasto varoitti XcodeGhostista lokakuussa.

 

Check Pointin ThreatCloudTM on maailman laajin verkosto, joka kerää tietoja kyberhyökkäyksistä ja näyttää ne reaaliaikaisesti kartalla. Kuukausittain laadittava haittaohjelmatilasto perustuu ThreatCloudin tietoihin.

 

--

Check Pointin uhkakartta näyttää kyberhyökkäykset reaaliaikaisesti: ThreatCloud World Cyber Threat Map

Tarkempia tietoja haittaohjelmista: Check Point ThreatWiki

Tietoja Check Pointin uhkientorjuntaresursseista: threat-prevention-resources

Check Pointin tietoturvatiimin blogi: Check Point Blog

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Check Point Software Technologies Finland, maajohtaja Petri Sonkeri, petris.@checkpoint.com, p. 040 5047843

OSG Viestintä, Maija Rauha, maija.rauha@osg.fi, p. 0400 630 065

 

Seuraa Check Pointia:

Check Pointin blogi: http://blog.checkpoint.com/

Twitter: www.twitter.com/checkpointsw

Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware

YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal

 


Check Point Software Technologies Ltd.
Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) on maailman suurin yksinomaan kyberturvallisuustuotteisiin keskittynyt yhtiö. Se on alan edelläkävijä ratkaisuillaan, joiden kyky havaita haittaohjelmat ja muut tunkeutujat sekä suojata asiakkaat kyberhyökkäyksiltä on ainutlaatuisen tehokas. Check Pointin täydellisen kattava tietoturva-arkkitehtuuri suojaa niin yritysverkot kuin mobiililaitteetkin, ja myös sen hallintajärjestelmä on kattava sekä intuitiivinen. Check Point huolehtii yli 100 000 yrityksen ja yhteisön tietoturvatarpeista organisaation koosta riippumatta. At Check Point, we secure the future.

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs