Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » 15 000 euron AVEK-palkinto Erkka Nissiselle

AVEK

15 000 euron AVEK-palkinto Erkka Nissiselle

Tiedote.
Julkaistu: 05.09.2013 klo 17:00
Julkaisija: AVEK

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin myöntämän AVEK-palkinnon on saanut mediataiteilija Erkka Nissinen. Mediataiteelle kohdennettu 15 000 euron arvoinen palkinto jaettiin tänään AVEKin kauden avajaisissa Mediakeskus Lumeessa. Palkinto myönnettiin kymmenettä kertaa.

 

Erkka Nissinen (s. 1975) tekee performatiivista mediataidetta. Teokset pakenevat lajityyppinsä tunnettuja määritelmiä, ja niille löytyy hyvin vähän selkeitä vertailukohtia elokuvan tai mediataiteen historiasta.

 

Palkintoraadin perusteluissa todetaan, että Nissisen videoteoksissa yhdistyvät komiikan rytmi ja ajan kerronnallinen hallinta suvereenilla tavalla. Nissisen huumori on arvaamatonta ja haastaa katsojan omat ennakkokäsitykset. Monet Nissisen teoksista liikkuvat tarkoituksellisesti hyvän ja huonon maun rajalla. Makaaberit tilanteet, liioittelu ja lähes autistinen toisto haastavat katsojan.

 

Teoksessa Vantaa (2008) matala ja korkea kulttuuri törmäävät, kun nykysäveltäjä Arnold Schönberg kuvailee itseään ”täydelliseksi ääliöksi” ja huhuilee päivittäisen jogurttinsa perään. Rigid Regime -teoksessa (2012) nimetön ja kädetön päähenkilö saapuu kiinalaiseen lomakeskukseen kertomaan vapaudesta ja ”yritysvalmentaa” paikallista yhteisöä.

 

AVEK-palkinnon perusteluissa korostetaan, että Nissinen yhdistää teostensa groteskiin sisältöön opetuselokuvista tai lastenohjelmista tuttuja elementtejä, kuten asioiden loputonta toistoa, laulua, animaatiota ja tahallisen kömpelöä, karnevalistista ilmaisua. Teosten oudoilta tuntuvat henkilöt, joita Nissinen usein itse esittää, ovat lopulta tavallisia ihmisiä, jotka vain toimivat erityisen pakkomielteisesti. ”Vaikka Nissisen teemat ovat usein ajankohtaisia ja poliittisia, Nissinen on kuitenkin pohjimmiltaan anarkisti, ja siten poliittisesti epäkorrekti. Juuri tästä syystä Nissinen on rohkea taiteilija”, palkinnon perusteluissa todetaan.

 

Viime vuosien aikana Erkka Nissisen videoteoksia on alettu esittää enenevässä määrin kansainvälisillä elokuva- ja mediataidefestivaaleilla sekä näyttelyissä. Hänen uusin teoksensa, video- ja valoinstallaatio Material Conditions of Inner Spaces, on parhaillaan esillä Amos Anderssonin taidemuseossa Helsingissä 16.8.–21.10.2013 Rouva Näkymätön -näyttelyssä. Erkka Nissisen tuotantoon voi tutustua myös Keravan taidemuseon Vilkettä ja tajunnanvirtaa -näyttelyssä 18.9.–13.10.2013.

 

Erkka Nissinen asuu Hong Kongissa ja Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian Tila-aikataiteen osastolta 2001. Lisäksi Nissinen on opiskellut The Slade School of Fine Artsissa Lontoossa ja ollut 2007 Rijksakademien residenssissä Amsterdamissa.

 

AVEK-palkintoraadin muodostivat puheenjohtajana elokuvaohjaaja Mika Taanila, kuvataiteilija Veli Granö, Kiasman intendentti Marja Sakari sekä mediataiteilija ja AVEKin mediataiteen tuotantoneuvoja Elena Näsänen. Palkinnon saajasta päätti raadin lausunnon perusteella AVEKin johtokunta.

 

AVEK-PALKINNON SAANEET 2004–2012

mediataiteilija Heidi Tikka (8.9.2004)

mediataiteilija Hanna Haaslahti (6.9.2005)

mediataiteilija Pekka Sassi (7.9.2006)

taiteilija Adel Abidin (6.9.2007)

taiteilija Pia Lindman (11.9.2008)

taiteilija-kuraattori Juha Huuskonen (10.9.2009)

kuvataiteilija Jani Ruscica (9.9.2010)

kuvataiteilijat Lea ja Pekka Kantonen (8.9.2011)

taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen (6.9.2012)

 

Lisätietoja:
AVEKin pääsihteeri Juha Samola, 09 4315 2351, juha.samola(a)avek.kopiosto.fi

Erkka Nissinen, 040-7027 559, erkkamies(a)gmail.com

 

 

Pressikuvan käytön yhteydessä on ilmoitettava seuraavat tiedot:

Kuva teoksesta Rigid Regime 2012, Erkka Nissinen.

 

Liitetiedostot

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston yhteydessä toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK tukee tekijänoikeusvaroilla audiovisuaalista kulttuuria. Varat ovat pääasiassa peräisin hyvitysmaksusta, jota peritään muun muassa dvd-levyistä ja digitaalisista videotallentimista. AVEK myöntää tukea elokuvan eri lajityyppien kehittelyyn ja kulttuurivientiin, audiovisuaalisen alan tekijöiden jatko- ja täydennyskoulutukseen sekä festivaalien ja tapahtumien järjestämiseen. Lisäksi AVEK myöntää tukea lyhyt-, dokumentti- ja animaatioelokuvien sekä mediataideteosten tuotantoon. Opetus- ja kulttuuriministeriön DigiDemo- ja CreaDemo-määrärahoista tukea myönnetään kulttuuristen sisältöjen ja kulttuuriyrittäjyyden kehittämiseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs