Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Yrittäjyys » Torityöryhmä kehittäisi kauppatoria nykyisellä paikallaan

Lappeenrannan kaupunki

Torityöryhmä kehittäisi kauppatoria nykyisellä paikallaan

Tiedote.
Julkaistu: 26.02.2016 klo 12:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan koollekutsuma torityöryhmä esittää, että Lappeenrannan kauppatoria kehitetään nykyisellä paikallaan. Ensivaiheessa toria olisi syytä korjata muun muassa pintoja, valaistusta, äänentoistoa ja myyntipöytiä uusimalla.

Mikäli torin alle rakennetaan pysäköintilaitos, kehittämistä jatkettaisiin niin, että pysäköintilaitoksen valmistumisen jälkeen osa torialuetta katettaisiin ja osa rakennettaisiin. Kauppatori, kauppahalli ja torikahvilat sijoittuisivat katettuun tilaan ja kiinteistöjen alakertaan. 

Torityöryhmässä on edustajat Lappeenrannan kaupungilta, Lappeenrannan Toriyhdistyksestä sekä Kaupunkikeskusta Lakesista. 

Kaupungininsinööri Pasi Leimi pitää todennäköisenä, että kauppatorin alle rakennetaan pysäköintilaitos keskustan osayleiskaavan ja ennakoidun autopaikkatarpeen mukaisesti. Pysäköintilaitoksen rakennustöiden ajaksi kauppatori siirtyisi väliaikaisesti kaupungintalon edustatorille, joka uudistettaisiin sitä ennen.

Torityöryhmä kehittäisi kaupungintalon edustatoria niin, että se luontuisi oleskelulle sekä kaupankäynnille. Esillä on ollut muun muassa ajatus, että Kirkkokadun aukko katettaisiin. 

Kauppatorin tarpeelliset pinta- ja muut korjaukset sekä kaupungintalon edustatorin kunnostus voitaisiin aloittaa mahdollisesti jo ensi vuonna (2017).

Uudistuksille ei ole laadittu aikataulua, mutta Pasi Leimi ennakoi, että pysäköintilaitoksen rakentaminen kauppatorin alle alkaisi aikaisintaan vuonna 2020. Torin päälle sijoittuvien rakennusten toteuttamiseen kuluisi kolmesta kahdeksaan vuotta, joten ehdotuksen mukaiset uudistukset valmistuisivat 2020-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. 

Katettu tori lisäisi torikaupan vetovoimaa 

Torityöryhmä katsoo, että katettu kauppatori ympäröivine rakennuksineen olisi jo erikoislaatuisuutensa ansiosta ympärivuotisesti vetovoimainen. Uudisrakennusten pohjakerroksiin sijoittuisi paitsi torikauppaa myös kahviloita ja ravintoloita. 

Esitystä valmistellessaan torityöryhmä tutki muun muassa torin saavutettavuutta ja keskikaupungin kävelijävirtojen suuntaa.

Selvitysten perusteella jalankulkijavirrat keskittyvät nykyisin, mutta myös vielä vuonna 2030, kaupungintalon, Keskuspuiston ja Oleksin suuntaisesti.

Nykyisen kauppatorin alueen jalankulkijavirtoja voitaisiin kuitenkin vahvistaa Lappeenkadun kattamisella Kauppakadulta Snellmaninkadulle. Katetun kadun päälle rakennettaisiin liiketiloja, jolloin kaupungintalon ympäristön liikekeskittymä yhdistyisi kauppatorin alueeseen. 

Kauppatorin kattamiseen ja pintojen uusimiseen sekä kaupungintalon edustatorin kohentamiseen ja Kirkkokadun aukon kattamiseen varattaisiin määrärahaa saman verran kuin kaupunki saisi tuloja kauppatorin rakennusoikeuden myynnistä eli noin 3–4 miljoonaa euroa. 

Pasi Leimin korostaa, että keskeisenä tavoitteena on kaupunkikuvan kehittyminen niin nykyisen kauppatorin alueella kuin kaupungintalon edustallakin. Asiantuntijana kaupunkikuvan kehittymisessä kuultiin arkkitehti Mikko Heikkilää, joka on aiemmin tutkinut torikaupan luonnetta Suomessa. Myös torikaupan trendejä vertailtiin. 

Kaupunkikeskusta Lakesin toiminnanjohtaja Johanna Ruotsin mielestä katettu tori monipuolistaisi kaupunkikuvaa toivotulla tavalla.

– Kaupunkikeskustan kokonaisuuden ja nykyisen kauppatorin ympäristön elävyyden kannalta olisi hyvä, että kauppatori ja -halli jäävät nykyiselle paikalleen. Kaupunki tarvitsee aukioita eikä olisi mielekästä rakentaa kauppatoria kokonaan umpeen. Rakennusten keskelle jäävästä katetusta torista tulisi kokonaan uudenlainen ja erityislaatuinen alue monipuolistamaan Lappeenrannan keskustan ilmettä ja palveluja, Ruotsi arvioi. 

Toriyhdistyksen puheenjohtaja Juha-Matti Kupiaisen mukaan valtaosa torikauppiaista pitää kauppatorin nykyistä paikkaa hyvänä, mutta alueen vetovoimaa pitäisi vahvistaa. 

– Torin kattaminen sekä yhdistäminen ympäröiviin kivijalkaliikkeisiin ja kahvilaravintoloihin toisi kaivattua vetovoimaa. Sesonkiajatkin pitenisivät, koska ei oltaisi enää avotorin tapaan säiden armoilla, Kupiainen tiivistää. 

Työryhmä korostaa, että toritoimintoja kehittämään tarvitaan aktiivinen toimija, joka tekee yhteistyötä torikauppiaiden ja tapahtumatuottajien kanssa. 

Lappeenrannan keskustassa sijaitsee myös tapahtumatorikäyttöön sopiva kokonaisuus, joka muodostuu parhaillaan uudistettavana olevasta Marian aukiosta, Kauppakadusta ja siihen kuuluvasta kävelykatu Oleksista, Citykäytävästä sekä Raatihuoneen puistosta.  

Lisäksi satamatori toimii paitsi tapahtumatorina myös kesätorina. Linnoituksessa sijaitsee Katariinantori, joka palvelee varsinkin sesonkikäytössä esimerkiksi joulumarkkinoilla ja kesätapahtumien yhteydessä. Myös Rakuunamäellä sijaitseva Adolf Ehrnroothin aukio on tapahtumatori ja musiikkitapahtumien areena. 

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva,
puh.040 844 2000, kimmo.jarva@lappeenranta.fi

Kaupungininsinööri, toritoimikunnan puheenjohtaja Pasi Leimi,
puh. 040 740 1643, pasi.leimi@lappeenranta.fi

Lappeenrannan Toriyhdistys ry:n puheenjohtaja
Juha-Matti Kupiainen,
puh. 050 35 44 988, juha-matti.kupiainen@dominus.fi 

Kaupunkikeskusta Lakes ry:n toiminnanjohtaja Johanna Ruotsi,
puh. 044 337 6060, johanna.ruotsi@lappeenranta.fi

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs