Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Ympäristökeskus varautuu kevään tulviin

Ympäristökeskus varautuu kevään tulviin

Julkaistu: 27.03.2009 klo 14:43
Julkaisija:

Pohjois-Pohjanmaalla tehtyjen jäänpaksuuden ja lumen vesiarvojen mittaustulosten mukaan kevään tulvan arvioidaan muodostuvan tavanomaiseksi. Tulvavahinkojen mahdollisuus on kuitenkin olemassa, koska Pohjanmaan vesistöt muodostavat helposti jääpatoja, minkä seurauksena tulvavesi saattaa paikallisesti nousta hyvinkin korkealle.

Pohjois-Pohjanmaalla tehtyjen jäänpaksuuden ja lumen vesiarvojen mittaustulosten mukaan kevään tulvan arvioidaan muodostuvan tavanomaiseksi. Tulvavahinkojen mahdollisuus on kuitenkin olemassa, koska Pohjanmaan vesistöt muodostavat helposti jääpatoja, minkä seurauksena tulvavesi saattaa  paikallisesti nousta hyvinkin korkealle. Tulvauhan suuruus on riippuvainen siitä, kuinka nopeasti lumi sulaa. Vesisateet pahentavat tilannetta etenkin, jos koko valuma-alueen lumipeite sulaa samanaikaisesti.

Järvien jää Pohjois-Pohjanmaalla on 10-20 cm keskimääräistä ohuempaa. Pääosassa järviä jäänpaksuus on 50-60 cm. Jokijään paksuus vaihtelee virtaus- ja säännöstelyolosuhteista johtuen eri jokivesistöissä. Suvantojen jää Perämereen laskevissa alueen joissa on mittaustulosten mukaan 40-60  cm paksua.

Tulvahuiput ajoittuvat yleensä huhtikuun loppupuolelle alueen eteläosan vesistöissä ja toukokuun alkupuoliskolle Iijoen ja Kuivajoen vesistöissä.

Lumen vesiarvot ovat Pohjois-Pohjanmaalla 80-100 prosenttia ajankohdan normaaliarvoista.

Ennakkotoimenpiteinä tehdään ennen sulamisen käynnistymistä muun muassa lumen vesiarvojen ja jään paksuuden mittauksia. Säännöstelyaltaita on tyhjennetty lähelle säännöstelyjen alarajoja tulvavesien varastoimiseksi niihin. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen alueella on noin 10 allasta, joihin tulvavesiä varastoidaan. Mikäli jokijäitä sahataan, siitä tiedotetaan viimeistään viikolla 15.

Torjuntatoimenpiteinä tulee tänäkin keväänä kysymykseen kaivinkoneilla tehtävät aukot jääpatokohtiin ja viimeisenä keinona jääpadon räjäytys (mikäli padon alapuolella ei ole odotettavissa vahinkoa).

Tulvien operatiivinen torjunta kuuluu ympäristökeskuksen tulvantorjuntaorganisaatiolle ja mahdolliset pelastustoimenpiteet pelastusviranomaisille (palokunnille).

Vesi- ja tulvatilanteita voi seurata vesistömalleilla. Tietoa muun muassa mallilla seurattavien vesistöjen tilanteesta löytyy ympäristöhallinnon verkkopalvelusta osoitteesta www.ymparisto.fi/vesistoennusteet.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen tulvantorjuntaorganisaatiokaavio:

tulvantorjunta_organisaatio_2009.pdf (49 kt)

Lisätietoja

  • Rakennuttamispäällikkö Reino Enbuske, Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus, puh. 0400 298164 
  • Suunnittelija Mika Savolainen, Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus, puh.  050 3531506 (Kalajoki)
  • Insinööri Eero Nuortimo, Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus, puh. 040 535 5939 (vedenkorkeudet ja virtaamat)

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs