Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Vesipihi kerrostalo säästää luontoa ja rahaa

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Vesipihi kerrostalo säästää luontoa ja rahaa

Tiedote.
Julkaistu: 28.10.2013 klo 12:48
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Asukkaat ja päiväkoti mukaan kokeiluun Köhniöllä

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin ja Keski-Suomen Energiatoimiston Vesipihi kerrostalo -vedensäästökokeilun tavoitteena on luoda toimintamalli erityisesti kerrostalojen lämpimän vedenkulutuksen vähentämiseen. Kokeilu on osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta
 
Jyväskylän Köhniöllä sijaitseva asunto-osakeyhtiö Köhniönranta ja osakkaana toimiva Vekarokadun Päiväkoti Kotimetsä Oy on valittu Sitran resurssiviisaan Vesipihi kerrostalo -vedensäästökokeiluun, joka toteutetaan 4.11 -15.12.

Asunto-osakeyhtiö Köhniönranta on tyypillinen 1965 rakennettu kerrostalo. Huoneistoja on 33 ja niissä kaikissa on oma vesimittari kylmälle ja lämpimälle vedelle. Tavoitteena on säästää taloyhtiössä erityisesti lämmintä vettä. Vesimittarit luetaan ennen ja jälkeen kokeilun ja tuloksia vertaillaan keskimääräiseen kulutukseen. Tällä hetkellä kokeilutalon lämpimän veden kulutus on n. 32 litraa hlö/vrk ja kokonaisvedenkulutus n. 115 litraa hlö/vrk. Suomalaisten keskimääräinen vedenkulutus on Motivan mukaan noin 155 litraa vuorokaudessa.
 
– Tavoitteena on, että talon asukkaat ja päiväkodin väki ottavat kokeilun aikana omaksutut, hyvät toimintatavat ja parhaat säästöideat käyttöönsä jatkossakin, JAMKin Biotalousinstituutin projektisuunnittelija Tuula Salminen kertoo. Niitä voivat olla  muun muassa alhaiset pesulämpötilat, nopeat suihkut ja hanojen ja WC-pyttyjen kuntokartoitus. Vuotava tippa sekunnissa tekee jo lähes 10 000 litraa vuodessa! Osallistujia kannustetaan ideoimaan myös uusia lämpimän veden säästökeinoja
 
– Taloyhtiö voi vähentää veden kulutusta 25 prosenttia asentamalla kerrostalon tulovesiputkeen paineventtiilin, joka yksinkertaisesti alentaa veden painetta niin, että suihkuista ja hanoista tulee vähemmän vettä, Salminen vinkkaa.

– Peseytymiseen kuluvan veden määrää  voi vähentää 50 prosenttia vaihtamalla suihkut ja muut vesikalusteet säästeliäisiin malleihin ilman, että mukavuus kärsii.

Infotilaisuudessa esitellään veden säästämisen toimintamalli ja parhaimmat vedensäästövinkit. Keski-Suomen Energiatoimisto laatii ohjeistuksen, jota jaetaan jatkossa kaikille asiasta kiinnostuneille mm. käytännön kokeiluun osallistuvien tahojen ja Sitran välityksellä.
 
– Mikäli asukkaat onnistuvat vähentämään lämpimän veden kulutusta, taloyhtiö hyvittää säästyneen summan säästötalkoisiin osallistuneiden huoneistojen vesilaskussa, Salminen kannustaa.

Median edustajat ovat tervetulleita asukkaiden infotilaisuuteen ke 30.10. klo 18.00 Köhniölle päiväkodin tiloihin, Vekarokatu 2, Jyväskylä.
 
Kokeilun rahoittajana on Suomen Itsenäisyyden Juhlarahasto.
 
Lisätietoja:
Tuula Salminen, projektisuunnittelija, 044 9679 100, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti
Jyri Virolainen, projektipäällikkö, 040 842 3650, etunimi.sukunimi@benet.fi, Keski-Suomen Energiatoimisto

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 8011
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs