Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Vappuna juhlitaan Sipoonkorven uutta kansallispuistoa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Vappuna juhlitaan Sipoonkorven uutta kansallispuistoa

Tiedote.
Julkaistu: 29.04.2011 klo 10:28
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Sipoonkorvesta tulee tulee vappuna maamme 36:s kansallispuisto. Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä Sipoonkorven suojelua tulee  vielä jatkaa kaavoituksella ja METSO-ohjelmalla: sen tulee saada yhteys merelle ja suojelun puutteita on paikattava. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Natur och Miljö tekivät esityksen Sipoonkorven kansallispuistoksi vuonna 2006. Laki Sipoonkorven kansallispuistosta tulee voimaan 1.5. Sipoonkorvesta tulee maamme 36:s kansallispuisto.

Suomen luonnonsuojeluliitto on iloinen Sipoonkorven kansallispuistosta, mutta korostaa että alueen suojelua pitää jatkaa välittömästi.

”Nyt tulee turvata Sipoonkorven ja Mustavuori-Östersundomin ekologiset yhteydet eduskunnan ympäristövaliokunnan mietinnössään korostamalla tavalla”, sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Keijo Savola Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiiristä. ”Helsingin, Sipoon ja Vantaan yhteisen Östersundomin yleiskaavan luonnosta pitää parantaa. Tämä onnistuu parhaiten ympäristöjärjestöjen tällä viikolla julkistaman Östersundomin vaihtoehtoisen varjokaavan avulla. Arvokkaiden luontokohteiden ja ekologisten yhteyksien päälle ei saa rakentaa. Lisäksi kansallispuisto ja muut luonnonsuojelualueet tarvitsevat riittävät puskurivyöhykkeet.”

Luonnonsuojeluliitto pitää tärkeänä, että kansallispuistoa täydennetään mahdollisimman pian valtion Östersundomissa omistamalla luonnonsuojelualueilla. Kansallispuistoa tulee laajentaa pikaisesti myös Helsingin kanssa tehtävillä maanvaihdoilla ja muilla vapaaehtoisilla kaupoilla. Seuraavaksi kansallispuistoksi Uudellemaalle Suomen luonnonsuojeluliitto esittää Porkkala-Kopparnäsiä.

”Metsähallitus arvioi Porkkalan kansallispuiston toteuttamiskelpoiseksi jo vuonna 2003", sanoo  Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta. ”Sen jälkeen kansallispuiston edellytykset ovat vain parantuneet muun muassa Kopparnäsin niemen ja Störsvikin suojelun ansiosta. Porkkalassa oli ennen sotia kansallispuisto, mutta se lakkautettiin kun Porkkala oli vuokrattuna Neuvostoliitolle. Olisi syytä palauttaa viimein myös kansallispuisto.”

LISÄTIETOJA
- luonnonsuojeluasiantuntija Keijo Savola, puhelin 045 652 1974
- luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530
- Sipoonkorpi-sivut http://www.sll.fi/uusimaa/sipoonkorpi
- Metsähallituksen Sipoonkorpi-sivut http://www.metsa.fi/sipoonkorpi
- Ympäristöjärjestöjen Östersundomin varjokaava http://www.sll.fi/tiedotus/tiedotteet/varjokaava-280411
- Laki Sipoonkorven kansallispuistosta http://www.edilex.fi/virallistieto/saadoskokoelma/20110325.pdf
- Eduskunnan ympäristövaliokunnan mietintö Sipoonkorven kansallispuistosta
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ymvm_20_2010_p.shtml

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs