Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Valtakunnallinen leväkatsaus: Sinilevät runsastuneet järvillä

Suomen ympäristökeskus

Valtakunnallinen leväkatsaus: Sinilevät runsastuneet järvillä

Tiedote.
Julkaistu: 21.07.2011 klo 12:59
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Merialueilla tuulinen ja epävakainen sää on hajottanut sinilevälautat ja sinilevää esiintyy vain paikallisesti. Järvillä sinilevät ovat runsastuneet viime viikosta. Erittäin runsaasti levää on havaittu Iitin Sääksjärvellä. Tilanne on järvillä kuitenkin ajankohdalle tyypillinen.

Merialueilla sinilevät sekoittuneet vesimassaan

Tuulinen ja epävakaa sää on hajottanut sinilevälautat merialueilla. Sinilevät ovat tällä hetkellä sekoittuneena vesimassaan ja muodostavat ainoastaan paikallisia pintaesiintymiä. Levämäärä vedessä ei kuitenkaan ole vähentynyt.

Kansalais- ja asiantuntijahavaintojen mukaan kohtalaisia määriä sinilevää on tavattu koko Saaristomeren alueella, mutta Suomenlahdella levät ovat sekoittuneet vesimassaan. Merkittävimmät sinilevälautat esiintyvät ranta-alueiden suojaisissa lahdissa ja venesatamissa, joista tuulet eivät ole niitä päässeet hajottamaan. Myrkytön Aphanizomenon-sinilevä muodostaa pääosan pintaesiintymistä, mutta mukana saattaa olla myrkyllistä Nodularia-sinilevää, joten kaikkiin esiintymiin kehotetaan suhtautumaan kuin ne olisivat myrkyllisiä.

Sää on muuttumassa kesäisemmäksi, joka lisää pintalevälauttojen esiintymisriskiä erityisesti Saaristomerellä ja keskisellä Suomenlahdella Porkkalasta itään. Idänpuoleinen kohtalainen tuuli saattaa kuitenkin estää laajojen pintaesiintymien synnyn. Suomenlahdella pintaveden lämpötila on noin 18 astetta, joka mahdollistaa sinilevämäärän tehokkaan kasvun. Lisäksi pintavedessä on sinilevämäärän kasvun mahdollistavaa fosforiravinnetta.

Järvillä sinilevätilanne ajankohdalle tyypillinen

Järvillä sinilevää on havaittu edellisviikkoa runsaammin. Leväkukintojen määrä on kuitenkin ajankohdalle tyypillinen. Seurantajärvistä 45 havaintopaikalla havaittiin sinilevää. Kolmellatoista havaintopaikalla leväkukinta on runsas. Erittäin runsas sinileväkukinta esiintyi Sääskjärvellä Iitissä. Sinileväkukintojen runsautta seurataan viikoittain n. 260 järvihavaintopaikalla.

Pintaveden lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 19–23 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa pääosin 17–19 astetta.  Järvien pintaveden lämpötilat ovat pääosin 1-3 astetta keskiarvojen yläpuolella. Seuraavan viikon aikana vesistöjen lämpötilojen ennustetaan nousevan parilla asteella sään lämmetessä. Lämpimät säät suosivat sinileväkukintojen esiintymistä.

Linkki SYKEn tiedotteeseen:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=386519&lan=fi

Lisätietoja

Merialueilta

  • Erikoistutkija Mika Raateoja, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 050 535 5709, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Sisävesiltä

  • Apulaistutkija Reija Jokipii, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0400 148 820, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

SYKEn sisävesi- ja meriasiantuntijat vastaavat arkipäivisin leväkysymyksiin kesäkuun alusta elokuun loppuun klo 13.00 – 15.00. Meriasiantuntijan puhelinnumero on 040 1696 056. Sisävesiasiantuntijan tavoittaa numerosta 040 1696 057.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs