Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Valtakunnallinen leväkatsaus: Sinilevähavainnot vähentyneet

Suomen ympäristökeskus

Valtakunnallinen leväkatsaus: Sinilevähavainnot vähentyneet

Tiedote.
Julkaistu: 11.08.2011 klo 12:35
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Merialueilla sinilevähavainnot ovat selvästi vähentyneet tuulisen sään vuoksi. Sinilevää esiintyy Selkämerellä ja Suomenlahdella veteen sekoittuneena. Myös järvillä epävakainen sää on hillinnyt levien runsastumista.

Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Selkämerellä sinilevälautat hävinneet

Merialueilla sinileväesiintymät ovat hävinneet kuluneen viikon aikana voimakkaiden tuulien johdosta.  Ainoastaan Selkämeren eteläosissa havaittiin partiolentojen yhteydessä sinilevää veteen sekoittuneena. Asiantuntijahavaintojen perusteella sinilevää on havaittu kuluneella viikolla myös Suomenlahdella veteen sekoittuneena. Sinilevistä runsaimmin esiintyy Aphanizomenon-levää, sekä jonkin verran Nodularia-levää. Myös Dinophysis-panssarilevää on havaittu vesinäytteissä. Pintalauttoja ei ole havaittu.

Viime päivien tuulet ovat sekoittaneet sinilevän suurempaan vesimassaan ja tällä hetkellä pintalauttoja ei esiinny. Meriveden pintalämpötila on Suomenlahdella ja Saaristomerellä pudonnut 18–19 asteeseen, mikä osaltaan hillitsee sinilevien kasvua. Ensi viikolle ennustetaan tyynempää ja lämpimämpää säätä, jolloin satunnaisten pintalevälauttojen esiintymisen todennäköisyys lisääntyy Saaristomerellä ja Suomenlahdella.

Sinileväkukinnat vähentyneet järvillä

Epävakainen sää on vähentänyt sinilevien pintalauttojen esiintymistä järvissä. Sinilevää on havaittu järvillä vähemmän kuin edellisviikolla. Leväkukintojen määrä havaintojärvillä on pienempi kuin ajankohdalle on tyypillistä. Sinileväesiintymien runsautta seurataan viikoittain n. 260 järvihavaintopaikalla. Seurantajärvistä 46 havaintopaikalla havaittiin sinilevää. Leväkukinta oli runsas yhdeksällä ja erittäin runsas kahdella seurantajärvellä.

Järvien pintaveden lämpötilat ovat kääntyneet laskuun suurimmassa osassa maata. Pintaveden lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 17–21 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa 12–17 astetta. Lukemat ovat hieman ajankohdan keskiarvoa alempia tai sen tuntumassa.

Lisätietoja

Merialueilta

  • Johtava tutkija Seppo Kaitala, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 050 350 6803, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Sisävesiltä

  • Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0400 148 758, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

SYKEn sisävesi- ja meriasiantuntijat vastaavat arkipäivisin leväkysymyksiin kesäkuun alusta elokuun loppuun klo 13.00 – 15.00. Meriasiantuntijan puhelinnumero on 040 1696 056. Sisävesiasiantuntijan tavoittaa numerosta 040 1696 057.

Linkki SYKEn katsaukseen:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=386523&lan=FI

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs