Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Uusilla mittareilla maaliin – Länsi-Suomesta eurooppalainen kestävän kehityksen esimerkkialue

Uusilla mittareilla maaliin – Länsi-Suomesta eurooppalainen kestävän kehityksen esimerkkialue

Julkaistu: 09.03.2009 klo 13:04
Julkaisija:

Länsi-Suomen ympäristöstrategian mukaan hyvä ympäristökehitys tuo mukanaan hyvää aluekehitystä sekä vetovoimaa ja kilpailukykyä. Vuoden alussa käynnistyneessä EU-hankkeessa kehitetään ja otetaan käyttöön uusia laadukkaita, tilastollisesti luotettavia kestävän kehityksen mittareita eli indikaattoreita mittamaan ympäristöstrategian vision toteutumista.

Länsi-Suomen ympäristöstrategian mukaan hyvä ympäristökehitys tuo mukanaan hyvää aluekehitystä sekä vetovoimaa ja kilpailukykyä.  Vuoden alussa käynnistyneessä EU-hankkeessa kehitetään ja otetaan käyttöön uusia laadukkaita, tilastollisesti luotettavia kestävän kehityksen mittareita eli indikaattoreita mittamaan ympäristöstrategian vision toteutumista. Mittaristosta pyritään tulevaisuudessa luomaan yhtenäinen koko EU:ssa.

Hanke käsittää Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueet ja sen tavoitteena on edistää tiedon ja tilastojen vaikuttavuutta alueelliseen päätöksentekoon, suunnitteluun ja ennakointiin sekä parantaa Länsi-Suomen alueen EU–näkyvyyttä ja vahvistaa EU-yhteistyötä. Indikaattorit ovat tilastollisia lukuja, jotka esittävät laajoja ja monimutkaisia tietoja yksinkertaisemmassa muodossa. Ne toimivat apuvälineenä niin tavoitteiden asettamisessa ja seurannassa kuin suunnittelussa ja päätöksenteossakin. Lisäksi yhteneväisillä toimintatavoilla ja periaatteilla kerätyillä indikaattoreilla voidaan verrata eri alueiden välistä kehitystä.

Hankkeen yhteydessä laaditaan myös esiselvitys Länsi-Suomen alueen ympäristöpolitiikan suoriutuvuus- eli EPI–indeksin (Environmental Performance index) kehittämiseksi. EPI on eräänlainen bruttokansantuotteen tapainen tietoa yhteen kokoava mittari. Se on ympäristön tilaa ja ympäristöpolitiikan toimivuutta kuvaava mittari, joka kokoaa indikaattorit yhteen. Sen avulla voidaan vertailla keskenään eri alueita ja maita.

Hankkeen vetovastuu on Länsi-Suomen ympäristökeskuksella. Hankkeen ohjausryhmässä on edustajia Länsi-Suomen ympäristökeskuksesta, kaikista kolmesta maakuntaliitosta sekä TE-keskuksesta, Tiehallinnon Vaasan tiepiiristä ja Rannikon metsäkeskuksesta. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Länsi-Suomen ympäristökeskuksen johtaja Pertti Sevola.

Lisätietoja hankkeesta löytyy Länsi-Suomen ympäristökeskuksen verkkopalvelusta: Länsi-Suomi eurooppalaiseksi kestävän kehityksen esimerkkialueeksi - mittareilla maaliin

Lisätietoja

  • hankkeen vastuuhenkilö, erikoissuunnittelija Hannele Ilvessalo-Lax, Länsi-Suomen ympäristökeskus, puh. 040 543 2530
  • projektisuunnittelijana Liisa-Maija Harju, Länsi-Suomen ympäristökeskus, puh. 040-5092536

     

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs