Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Uuraisten Kyynämöisen seudun järvien vedenpinnan nostosuunnitelma on valmistunut

Uuraisten Kyynämöisen seudun järvien vedenpinnan nostosuunnitelma on valmistunut

Julkaistu: 21.11.2008 klo 09:33
Julkaisija:

Keski-Suomen ympäristökeskus on saanut lupahakemusta varten valmiiksi suunnitelman Uuraisilla sijaitsevien kolmen järven, Kyynämöisen, Tehlon ja Sääkspään, kunnostamiseksi alimpia vedenkorkeuksia nostamalla. Näiden järvien vedenkorkeuden suuri vaihtelu ja varsinkin alhaiset vedenkorkeudet kuivuuden vallitessa on koettu haitallisiksi vesistön käyttäjien keskuudessa.

Keski-Suomen ympäristökeskus on saanut lupahakemusta varten valmiiksi suunnitelman Uuraisilla sijaitsevien kolmen järven, Kyynämöisen, Tehlon ja Sääkspään, kunnostamiseksi alimpia vedenkorkeuksia nostamalla. Näiden järvien vedenkorkeuden suuri vaihtelu ja varsinkin alhaiset vedenkorkeudet kuivuuden vallitessa on koettu haitallisiksi vesistön käyttäjien keskuudessa. Kunnostussuunnitelmaa esitellään Uuraisten kunnanvirastossa maanantaina 24.11.2008 klo 18. Tilaisuus on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.

Kyynämöisen, Tehlon ja Sääkspään vedenpinnan nosto on ollut suunnitteilla jo pitkään. Alustavia suunnitelmia tehtiin jo tämän vuosikymmenen alkuvuosina. Ongelmana oli löytää sellainen patopaikka, jonka Kyynämöisen seudun asukkaat olisivat hyväksyneet. Padon paikka valittiin vihdoin loppuvuodesta 2005, jonka jälkeen tehtiin tarkemmat suunnitelmat.

Sääkspään alapuolelle rakennettava pohjapato nostaa alueen järvien alinta vedenkorkeutta n. 30 cm. Tulvakorkeudet säilyvät kuitenkin lähes ennallaan. Vedenpinnan nosto parantaa erityisesti rannan käyttömahdollisuuksia. Lisääntyvä vesisyvyys matalilla vesialueilla hillitsee myös liiallista vesikasvillisuutta. Vedenlaatuun ja rehevyystasoon vedenpinnan nostolla ei ole yleensä merkittävää vaikutusta. Järven tilavuuden kasvu lisää kuitenkin veden viipymää, mikä parantanee veden laatua pitkällä aikavälillä.

Vedenpinnan nosto tarvitsee vesilain mukaisen luvan ennen kuin se voidaan toteuttaa. Lupakäsittelyn helpottamiseksi Uuraisten kunta on tehnyt rannanomistajien kanssa sopimuksia vedenpinnan nostamisesta. Sopimusten piiriin saatiin n. 80 % rantakiinteistöistä. Kunta lähettää hakemuksen ympäristölupavirastolle lähiaikoina.

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Timo Sokka, puh. 040 767 0329 (Keski-Suomen ympäristökeskus)

Luonnonvarasihteeri Päivi Laasanen, puh. 040 729 2167 (Uuraisten kunta)

 

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs