Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Uudenmaan ympäristökeskus suojeli Prijuutti- nimisen entisen kaupparakennuksen Tuusulassa

Uudenmaan ympäristökeskus suojeli Prijuutti- nimisen entisen kaupparakennuksen Tuusulassa

Julkaistu: 20.03.2009 klo 13:20
Julkaisija:

Uudenmaan ympäristökeskus on suojellut Tuusulan Hyrylässä sijaitsevan 1860-luvulta säilyneen vanhan kauppa- ja hoitolarakennuksen rakennussuojelulain nojalla. Samalla ympäristökeskus on antanut määräykset, että rakennus on säilytettävä nykyisellä paikallaan ja sitä on kunnostettava ja käytettävä niin, että huomioidaan sen kulttuurihistoriallinen erityisluonne.

Uudenmaan ympäristökeskus on suojellut Tuusulan Hyrylässä sijaitsevan 1860-luvulta  säilyneen vanhan kauppa- ja hoitolarakennuksen rakennussuojelulain nojalla.  Samalla ympäristökeskus on antanut määräykset, että rakennus on säilytettävä nykyisellä paikallaan ja sitä on kunnostettava ja käytettävä niin, että huomioidaan sen kulttuurihistoriallinen erityisluonne.

Rakennuksen mielenkiintoinen historia liittyy kyläkaupan eli niin sanotun maakaupan kehitykseen ja kaupan säätelyyn. Kauppias Alexander Karttunen haki kaupan perustamislupaa v.1860, mutta kilpailutilanne ja Helsingin läheisyys katsottiin aluksi esteeksi kaupan perustamiselle. Kaupalle loi toisaalta edellytyksiä Hyrylässä jo silloin toiminut venäläinen varuskunta ja näin kauppa aloitti toimintansa v. 1863. 1900-luvun vaiheilla kaupparakennus siirtyi venäläiselle hyväntekeväisyysyhdistykselle ja siitä tuli pitkäksi aikaa kesäsiirtola ja lastenkoti. 1950-luvun alusta talo toimi venäläisten emigranttivanhusten kesäkotina. Talon nimen "Prijuutti" taustalla on venäjänkielinen sana, joka tarkoittaa suojaa tai turvapaikkaa.

Esityksen rakennuksen suojelusta on tehnyt Tuusula-Seura ry. Tuusulan kunta, joka omistaa talon, on lausunnoissaan esittänyt talon siirtämistä joko varuskunta-alueelle tai lähelle Aleksis Kiven kuolinmökkiä Fjällbon alueelle. Ympäristökeskus katsoi päätöksessään, että rakennuksen siirtäminen toiselle paikalle heikentäisi oleellisesti sen kulttuurihistoriallista arvoa ja paikkaan sidottua merkitystä. Talo on varsin hyväkuntoinen. Kaunis rakennus edustaa tyyliltään empireä, mutta sinä on vaikutteita myös vuosisadan vaihteen muutoksista.

Päätös Prijutti (doc 96 Kb)

Lisätietoja:

  • Ylitarkastaja Heikki Kurki, Uudenmaan ympäristökeskus,p. 0400 291972, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
  • Osastopäällikkö Tarja Laine,Uudenmaan ympäristökeskus p. 040  5173466, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs