Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Utsjoen Välimaan saamelaistilaa kunnostettiin talkoilla

Metsähallitus

Utsjoen Välimaan saamelaistilaa kunnostettiin talkoilla

Tiedote.
Julkaistu: 03.08.2016 klo 14:51
Julkaisija: Metsähallitus

WWF ja Metsähallituksen luontopalvelut järjestivät talkooleirin Utsjoen Välimaan saamelaistilalla heinäkuun viimeisellä viikolla. Talkooviikolla hoidettiin pihapiirin perinnemaisemaa, kunnostettiin vanhoja rakennuksia ja rakennettiin aitaa. Talkoolaiset saivat paljon näkyvää aikaan ja kunnostuksia jatketaan loppukesän ajan luontopalveluiden omien työntekijöiden voimin.


Välimaan kentällä WWF:n talkoolaisista ja Metsähallituksen luontopalveluiden väestä koostunut 30-henkinen työjoukko kaatoi puita, raivasi pusikoita ja siivosi raivausjäljet polttamalla raivauksessa syntyneet risut. Lisäksi talkooviikon aikana kentän ympärille nousi 400 m riukuaitaa.


Talkoolaiset osallistuivat rakennusten kunnostukseen tervaamalla muutamien rakennusten lautakattoja sekä kaivamalla kalakellarin ympäristön kengitystä varten. Kentästä purettiin pois huonokuntoinen turvekammi, jonka tilalle tullaan rakentamaan turpeinen lammassuoja. Luontopalvelut toteuttaa kellarin kengitystyön ja lammassuojan rakennustyöt vielä kuluvan kesän aikana.


WWF on järjestänyt talkooleirejä eri puolella Suomea jo lähes 40 vuoden ajan. Metsähallituksen luontopalveluiden kenttäpäällikkö Alexander Kopf kiitteleekin, että kokemus talkooleirien järjestämisestä näkyy sujuvana ja tehokkaana

työntekona. - Talkoiden aikana kunnostustöitä saatiin edistettyä hyvin, sillä talkooväki oli ahkeraa, innokasta ja taitavaa, ja tästä on hyvä jatkaa kunnostustyöt loppuun omalla väellä, Kopf kertoo. 

WWF on talkoillut Ylä-Lapissa aiempina kesinä mm. Lemmenjoen kansallispuiston Kaapin Jounin kentällä sekä Sallivaaran historiallisella poroerotuspaikalla.


Vuonna 2014 Museovirastolta Metsähallituksen luontopalveluille siirtynyt Välimaan saamelaistila on valtakunnallisesti merkittävä kokonaisuus, jossa on vanhoja rakennuksia, perinneympäristö ja muinaisjäännösalue. Pihapiirin monet arvokkaat rakennukset ja niitty kertovat alueen vanhoista elinkeinoista ja elintavoista ja alueen kunnostusten jälkeen yleisö pääsee tutustumaan tilaan.

Lisätietoja:
Kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Siiri Tolonen, puh. 040 8603800, sähköposti siiri.tolonen(at)metsa.fi
Kenttäpäällikkö Alexander Kopf, puh. 040 5378853, sähköposti alexander.kopf(at)metsa.fi

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs