Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Turvassa vai ei? -kulttuuriperinnön suojelu haastaa metsätoimijat ja museoviraston

Metsähallitus

Turvassa vai ei? -kulttuuriperinnön suojelu haastaa metsätoimijat ja museoviraston

Tiedote.
Julkaistu: 16.08.2016 klo 13:00
Julkaisija: Metsähallitus

Metsähallituksen jättiurakka päättyi vuodenvaihteessa, kun valtion monikäyttömetsien kulttuuriperintöinventointi valmistui. Löydettyjen kohteiden suojeleminen todettiin olevan välillä haastavaa, koska luonto ei ymmärrä, että ne pitäisi suojella. Metsähallituksen kouluttaessa metsätalouden toimihenkilöitä kohteiden suojeluun, jouduttiin toteamaan myös ohjeiden kaipaavan hienosäätöä.

Päättyneen viisivuotisen inventoinnin aikana on koulutettu myös toimihenkilöitä oikeisiin toimenpiteisiin erilaisilla kohteilla. Useimmilta kohteilta on ohjeen mukaan poistettu puusto, jonka juuristo vaurioittaa rakenteita ja vältetty ajamasta koneella kohteen päällä. Puuston poistamisella on havaittu olevan paikoin sellaisia seurauksia, joita ohjetta laadittaessa ei ole huomioitu. Muun muassa valoisuuden lisääntyminen saa rehevillä kasvupaikoilla vesakon kasvamaan entistä enemmän.
 

Kohteiden merkitsemiseen yhtenäisyyttä


Kohteiden tunnistamista ja säilymistä edistävissä koulutuksissa on noussut esille kohteiden merkitsemisessä ja kuljettajan opastuksessa havaitut haasteet. Olosuhteiden muutokset on myös huomioitava oikealla toimintatavalla. Kesäaikana toimintaa suunnitellessa suunnittelija saattaa mieltää kohteen selvästi erottuvaksi, mutta puunkorjuun tapahtuessa lumiseen aikaan tilanne onkin aivan toinen. Kulttuuriperintökohteissa on kokeiltu erilaisia merkintätapoja, kuten sovitun väristen kuitunauhojen käyttö. Korjuun yhteydessä Etelä-Suomessa on yleisesti käytetty pitkään kantoon sahattuja puita, jolloin kohteet erottuvat vuosikymmeniä ympäristöstä ja ovat siksi helpommin paikannettavissa. Metsätyökoneiden kuljettajat havaitsevat tällöin kohteen paremmin, eivätkä vahingoita arvokkaita Kulttuuriperintökohteita.Lisätietoja:
Metsähallitus Metsätalous Oy, Kestävän kehityksen päällikkö Antti Otsamo, p. 040 719 7734.

Liitetiedostot

Metsähallitus Metsätalous Oy on Metsähallituksen kokonaan omistama tytäryhtiö. Yhtiön tehtävänä on valtion metsien hoito ja puunkorjuu monikäytön periaatteiden mukaisesti. Yhtiö myy PEFC-sertifioitua puuta.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs