Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Tunturisopulit vaeltavat Lapissa --- jos bongasit sopulin, ilmoita tietosi

Suomen luonnonsuojeluliitto

Tunturisopulit vaeltavat Lapissa --- jos bongasit sopulin, ilmoita tietosi

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2011 klo 10:15
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto


Lapissa on nähty tänä keväänä enemmän sopuleita kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Sopuleita on ollut liikkeellä etenkin Enontekiöllä, mutta vaellus on jo ulottunut Muonioon ja Saariselälle saakka. Tarkka kuva vaelluksesta on muodostumatta.

"Vaellus kertoo siitä, että sopuleiden talvehtiminen ja talvilisääntyminen on onnistunut hyvin. Sopulialueille hakeutuu nyt myös runsaasti pesiviä petolintuja. Toivottavasti myös sopuleita pääravintonaan käyttävä naali palaisi Suomen pesimälajistoon”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Edellinen suuri sopulivaellus Suomessa koettiin vuosina 1969-70. Vaikka suuret vaellukset ovat harvinaisia, kuuluu pienipiirteinen vaeltelu talvi- ja kesäelinympäristöjen välillä tunturisopuleiden normaaliin elämään. Kesällä 2007 tunturisopulit vaelsivat tuntureiden huipun talvialueiltaan tavallista pidemmälle. Silloin vaellus pysähtyi lisääntymisen kannalta huonoon talveen. Kuinka laaja vuoden 2011 sopulivaelluksesta tulee ja jatkuuko vaellus syksyllä?

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Metsähallituksen Luontopalvelut keräävät nyt yhteistyönä tietoa sopuleista. Ilmoita havaintosi osoitteessa www.sll.fi/sopulivaellus. Sivuilta voit myös nähdä, missä asti sopuleita on tähän mennessä havaittu. Havaintojärjestelmän on testikäytön aikana on saatu havainnot jo yli 500 sopulista.

"Yleisöhavainnoilla on tärkeä merkitys vaelluksen etenemisen selvittämisessä", toteaa puistonjohtaja Pekka Sulkava Metsähallituksen Luontopalveluista.  "Samalla on mukavaa kertoa sopuleista ihmisille.”

Sopulikartoituksen tavoitteena on saada selkeä käsitys vaelluksen laajuudesta ja kestosta. Luonnonsuojeluliiton nettisivujen www.sll.fi/sopulivaellus karttalinkin avaamalla saat eteesi kartan ja havaintolomakkeen. Merkitse havaintosi: missä, milloin ja montako sopulia havaitsit. Voit tallentaa havaintosi myös Metsähallituksen Lapin luontokeskuksissa (tarkista aukiolo ja sijainti www.luontoon.fi/asiakaspalvelu tai retkikohteiden ajankohtaisosiosta
löytyvistä linkeistä Luontoon.fi sivuilta).Lisätietoja:

Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava, puh. 050 560 2113
Metsähallituksen Luontopalveluiden puistonjohtaja Pekka Sulkava, puh. 020 564 7958

Tunturisopuli (Lemmus lemmus) on kooltaan reilun nyrkin kokoinen, useimpia muita pikkujyrsijöitä selvästi kookkaampi lyhythäntäinen myyrä. Turkin kellanruskean ja mustankirjava väritys ja vaellusaikainen käyttäytyminen tekevät sopulista pohjolan helpoimmin tunnistettavan pikkunisäkkään. Sopulin tarkat tunnistusohjeet ja paljon muuta sopulitietoa löydät sivulta www.sll.fi/sopulivaellus

Liitteenä kaksi kuvaa sopuleista käytettäväksi vuoden 2011-(2012) sopulibongausuutisoinnin yhteydessä. Kuvaaja Pekka Sulkava.

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs