Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Teologien ja luonnontieteilijöiden yhteinen kannanotto: Ilmastonmuutos haastaa maailmankatsomuksemme

Kirkon tiedotuskeskus

Teologien ja luonnontieteilijöiden yhteinen kannanotto: Ilmastonmuutos haastaa maailmankatsomuksemme

Tiedote.
Julkaistu: 11.08.2015 klo 06:00
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Teologit ja luonnontieteilijät vaativat yhteisessä 11.8.2015 julkaistussa kannanotossaan nopeaa toimintaa ilmastonmuutoksen haittojen lieventämiseksi. Vaadittavat muutokset ovat niin suuria, että niiden aikaansaaminen vaatii sekä luonnontieteellistä osaamista että ihmistieteellistä ymmärrystä. Ilmastonmuutos haastaa ihmiskuntaa maailmankatsomuksellisella tasolla. 

Kannanotto on syntynyt luonnontieteilijöiden ja teologien keskusteluryhmässä, joka on kokoontunut vuodesta 2013.

”Ongelmien juuret ovat elämäntavassa, joka perustuu siihen, että jatkuvasti halutaan lisää aineellista hyötyä. Elämän mielekkyyttä ja yhteiskunnan menestystä ei enää voida mitata kulutuksen kasvamisella. Tarvitaan todellisuuskäsityksen muutosta, jossa elämän mielekkyys syntyy pikemminkin merkityksellisistä suhteista toisiin ihmisiin ja ympäröivään todellisuuteen”, puheenjohtajana toimiva Espoon piispa Tapio Luoma toteaa.

Teologit ja luonnontieteilijät painottavat, että kehityksen suuntaa on muutettava ripeästi, jotta entistä laajemmat ongelmat voitaisiin välttää.

”Meillä on vain neljäkymmentä vuotta aikaa tehdä suuri parannus”, ryhmän toinen puheenjohtaja, akatemiaprofessori Markku Kulmala varoittaa. ”Talouskasvun on tapahduttava ympäristön asettamissa rajoissa. Energiatehokkuutta on lisättävä ja energian kulutusta vähennettävä. Jotta tämä olisi mahdollista, on yhteiskunnassa pyrittävä kohtuuden hyveeseen.”

Teologit ja luonnontieteilijät muistuttavat samalla siitä, että ympäristöosaamisen kasvattaminen tarjoaa myös taloudellisia mahdollisuuksia Suomen kaltaiselle maalle.

Kannanotto kokonaisuudessaan, puheenjohtajien videokommentit sekä kuvaus keskusteluryhmästä: www.ilmastokannanotto.fi

Lisätietoja keskusteluryhmän sihteereiltä:

Meteorologian tutkija Laura Riuttanen, p. 050 415 4746

Luterilaisen kirkon yhteiskunnan ja kestävän kehityksen asiantuntija Ilkka Sipiläinen, p. 040 544 1158

Kannanoton tunnus on liitteenä.
#ilmastokanta

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs