Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Salpausselästä kansainvälinen geomatkailukohde!

Lahden ammattikorkeakoulu

Salpausselästä kansainvälinen geomatkailukohde!

Tiedote.
Julkaistu: 08.03.2016 klo 12:39
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Salpausselät ovat muistona viimeisen jääkauden lopussa tapahtuneesta globaalista, nopeasta ilmaston väliaikaisesta kylmenemisestä, joka kesti yli 1000 vuotta. Vastaavia alueita ovat mm. tunnetut matkailukohteet Martha´s Vineyard ja Cape Cod Pohjois-Amerikan itärannikolla. Salpausselkien kauniisiin luonnonmaisemiin kuuluvat mm. Hangon kallioiset ja hiekkaiset merenrannat, Lohjanharju ja Lohjanjärven rantavallit, useita kauniita reunamoreeniselänteitä ja upeita suppia. Edustavimmillaan - kuten esimerkiksi Lahden seudulla ja koko Päijät-Hämeessä –ne ovat osa kansallismaisemaa. Kansainvälisesti Salpausselät kuuluvat Suomen merkittävimpiin geologisiin kohteisiin Geologian tutkimuskeskuksen asiantuntijoiden Tapio Kananojan ja Jukka-Pekka Palmun mukaan. 

Vaikka Salpausselillä onkin kiehtova geologinen tarina, ei sitä ole koskaan hyödynnetty matkailussa. Geomatkailu on kuitenkin nouseva luontomatkailun trendi ja arvostuksen kasvusta kertoo maailmanlaajuisen GEOPARK –verkoston kehitys. UNESCO hyväksyi marraskuussa kansainvälisen Geopark-verkoston osaksi uutta ohjelmaansa ”International Geosciences and Geoparks Programme, IGGP”. Kaikista Geopark-verkoston jäsenistä tulee UNESCOn kohteita.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että geologisten kohteiden merkitys kasvaa kun niistä tulee osa näkyvä UNESCOn toimintaa. Näkyvyys taas tarkoittaa lisää matkailijoita ja kasvavat matkailijavirrat uusia liiketoimintamahdollisuuksia”, kertoo projektipäällikkö Pirjo Räsänen Lahden ammattikorkeakoulusta.

”Kuuluminen GEOPARK –verkostoon tarkoittaa, että  kestävän kehityksen ehdot ja ympäristökasvatus on tärkeä osa jokapäiväistä toimintaa”, lisää hankkeen ympäristöasiantuntija, yliopettaja Eeva Aarrevaara. ”Yhteistyö paikallisten oppilaitosten, asukkaiden ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa kuuluu siihen luontevasti”.

Salpausselkien vahvuutena on kansainvälinen merkittävyys

Geopark –verkoston jäsenyyden saaminen on pitkä prosessi. Alueelta on kartoitettava merkittävimmät geologiset kohteet, joiden ympärille voidaan rakentaa liiketoimintaa. Alueella on oltava myös yhteinen visio siitä, millainen geologinen matkailukohde Salpausselät on. Hakemuksen Geopark –verkostoon voi jättää vain pysyvä alueellinen organisaatio, jolla on resurssit pyörittää toimintaa sekä ylläpitää ja kehittää Geoparkkia kestävästi.  Unesco Global Geopark edistää alueiden ja siellä toimivien tahojen kuten yritysten pyrkimyksiä hyödyntää ainutlaatuista geologista luontokohdetta

”Suhtaudumme luottamuksella ja innostuneesti alkavaan esiselvitykseen”, kertovat hankkeen ohjausryhmässä mukana olevat Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala ja Heinolan elinkeinotoimenjohtaja Heikki Mäkilä, ”Hankkeen onnistuessa meille avautuu aivan uusia kehittymisnäkymiä ja kansainvälistä näkyvyyttä."

Suomesta vain Rokua Geopark on virallinen UNESCOn Geopark-kohde, johon kuuluu 120 aluetta. Suomesta on valmisteilla useampia Geopark –kohteita. Salpausselkien vahvuutena on sen kansainvälinen merkittävyys. Se on ainoa kohde, joka näkyy esimerkiksi satelliittikuvissa selkeästi.

Salpausselkä Geopark –esiselvityshanke on rahoitettu Uudenmaan ja Hämeen Ely-keskusten  maaseutuohjelmasta. Hankkeen budjetti on 92 794 euroa ja kesto on 1 vuosi.  Hanketta hallinnoi Lahden ammattikorkeakoulu ja asiantuntijapartnerina toimii Geologian tutkimuskeskus.

Lisätietoja
projektipäällikkö Pirjo Räsänen, 
Lahden ammattikorkeakoulu
044 708 1242
pirjo.rasanen@lamk.fi

 

Lahden ammattikorkeakoulu on tutkiva, kehittävä ja oivaltava korkeakoulu. LAMKissa voi opiskella liiketaloutta, tekniikkaa, sosiaali- ja terveysalaa sekä muotoilua ja media-alaa. Yhteishaku korkeakouluihin on käynnissä 16.3.-6.4.2016.

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs