Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Saimaannorpan kuutti kuoli lailliseen muikkuverkkoon

Metsähallitus

Saimaannorpan kuutti kuoli lailliseen muikkuverkkoon

Tiedote.
Julkaistu: 12.07.2016 klo 13:00
Julkaisija: Metsähallitus

Metsähallitus sai maanantaina ilmoituksen kalanpyydykseen kuolleesta saimaannorpasta, kun eteläisellä Saimaalla uroskuutti jäi kiinni muikkuverkkoon. Tämä oli tänä vuonna ensimmäinen kannanseurannan tietoon tullut kalanpyydykseen kuollut saimaannorppa. 

Verkon solmuväli oli 15 mm, ja se oli laillinen. Metsähallituksen tilastoissa on tiedot kaikkiaan 190 kalanpyydyksiin kuolleesta saimaannorpasta, joista aiemmin vain kolme on hukkunut muikkuverkkoon.  

”Ensimmäistä kertaa tänä vuonna muikkuverkkojen käyttö on ollut sallittua myös verkkokalastuksen rajoitusaikana 15.4 – 30.6.”, sanoo suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksesta.

Kalastaja ilmoitti vahingosta, ja ruho on nyt Metsähallituksella toimitettavana jatkotutkimuksiin.

”Tilastojen mukaan kuutti on vielä heinäkuussakin pieni ja altis takertumaan kalaverkkoon. Hukkunut kuutti painoin 23 kiloa”, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila.

Kalastuslain 62 §:n mukaan pyydykseen jääneestä hylkeestä on viipymättä ilmoitettava Luonnonvarakeskukselle (Luke). Saimaannorpan kohdalla ilmoituksen voi tehdä myös suoraan Metsähallitukselle, joka välittää tiedon Lukeen.

Metsähallitus vastaa saimaannorpan suojelusta ja kannan seurannasta ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa. Kuolleisuuden seuranta on osa saimaannorpan kannan koon arviointia ja terveydentilan tarkkailua, minkä vuoksi kaikista kuolleista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan poliisille tai Metsähallitukseen (0206 39 5000). Kuolleista yksilöistä kerätään kudosnäytteitä tieteelliseen tutkimukseen, minkä vuoksi on hyvin arvokasta saada aina tieto, kun joku löytää kuolleen norpan.

Lisätietoja:    
Metsähallitus, suojelubiologi Jouni Koskela, puh 0400 188 825, suojelubiologi Miina Auttila, puh 040 637 6324

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

 

 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs