Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Saimaannorpalle uusi uhka

Suomen luonnonsuojeluliitto

Saimaannorpalle uusi uhka

Tiedote.
Julkaistu: 26.03.2012 klo 16:05
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Saimaalla on haettu poikkeuslupia verkkokalastukselle saimaannorpan keskeisillä elinalueilla. Alueet ovat juuri niitä rantavesiä, joissa kuutit mielellään ruokailevat. 23 Saimaan osakaskuntaa on jättänyt yhteisen hakemuksensä Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. ELY-keskus on ilmoittanut antavansa päätöksensä asiasta tämän viikon torstaina.

Suomen luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen pitää hakemusta poikkeuksellisen törkeänä: "Jo luvan hakeminen viestii täydellistä piittaamattomuutta äärimmäisen uhanalaisesta saimaannorpasta. Mikäli luvat myönnettäisiin joidenkin vapaa-ajankalastajien takia, viesti olisi selvä: luonnonsuojelu ja uhanalaisuus eivät merkitse mitään.”

Kalanpyydyskuolleita kuutteja tuli viranomaisten tietoon vuonna 2011 neljä kappaletta. Nykyiset verkkokalastusrajoitukset ovat alueellisesti ja varsinkin ajallisesti niin lieviä, että arviolta jopa kymmenen hyljettä vuodessa hukkuu pyydyksiin. Poikkeusluvat lisäisivät tätä määrää edelleen.

”Suuri enemmistö suomalaisista, ja myös Saimaan alueen asukkaista, kannattaa tiukkoja saimaannorpan suojelutoimia ja haluaa, että saimaannorppa pelastetaan”, muistuttaa aluepäällikkö Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Luonnonsuojeluliiton mielestä kalastajien hakemus osoittaa myös sen, että täysin vapaaehtoisin toimin saimaannorpan suojelua ei voida tiukentaa. Poikkeuslupia ei voida myöntää norpansuojelua vaarantamatta. Siksi on ehdottomasti juuri nyt pidettävä kiinni niistä päätöksistä, joita tähän mennessä on tehty. Poikkeuslupia ei voida myöskään myöntää kalavedenomistajien tasapuolista kohtelua vaarantamatta.

Saimaannorppia on viimeisimmän arvion mukaan 290 kappaletta, ja se on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. Merkittävin norpan uhanalaisuuden syy viime vuosikymmeninä on ollut kalanpyydyskuolleisuus, erityisesti verkkoihin kevätkesän aikana kuolleet kuutit. Kuutit syntyvät alkukeväästä helmi- ja maaliskuun vaihteessa.

2000-luvun alkuvuosina saimaannorppakanta kääntyi laskuun, ja asia sai myös kansainvälistä huomiota. EU antoi Suomelle huomautuksen siitä, että emme ole hoitaneet sopimuksiamme ja velvoitteitamme saimaannorpan suojelun suhteen. EU tarkkailee Suomen saimaannorpan suojelutoimia tällä hetkellä tarkkaan.

Laajemmat sopimukset ja aukkoja täydentävä asetus saatiin voimaan vuonna 2011. Silti kuusi kuuttia syntyi viime vuonna alueen ulkopuolella, ja lisäksi useita rajoitusalueen rajan tuntumassa. Aukoton kalastusrajoitusalue on nyt noin 1800 neliökilometriä.

 

Lisätietoja:

Ilpo Kuronen, johtava asiantuntija, SLL, 0400 153 133, ilpo.kuronen@sll.fi

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija ja Etelä-Karjalan aluepäällikkö, SLL, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen@sll.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs