Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Sadoilla ajoneuvojen maahantuojayrityksillä tuottajavastuu hoitamatta

Pirkanmaan ympäristökeskus

Sadoilla ajoneuvojen maahantuojayrityksillä tuottajavastuu hoitamatta

Julkaistu: 09.03.2009 klo 10:35
Julkaisija: Pirkanmaan ympäristökeskus

Suomessa toimii yhä arviolta satoja ajoneuvojen ammattimaisia maahantuojia, jotka eivät ole hoitaneet niille jätelaissa säädettyjä tuottajavastuun velvoitteita. Maahantuojien velvollisuus on järjestää romuautoille viralliset vastaanottopaikat kautta maan ja autonomistajan velvollisuus on toimittaa romuautonsa johonkin niistä.

Pirkanmaan ympäristökeskus ja ympäristöministeriö tiedottavat:

Suomessa toimii yhä arviolta satoja ajoneuvojen ammattimaisia maahantuojia, jotka eivät ole hoitaneet niille jätelaissa säädettyjä tuottajavastuun velvoitteita. Maahantuojien velvollisuus on järjestää romuautoille viralliset vastaanottopaikat kautta maan ja autonomistajan velvollisuus on toimittaa romuautonsa johonkin niistä.

Tuottajavastuu tarkoittaa tuotteiden valmistajien ja maahantuojien velvollisuutta järjestää kustannuksellaan tuotteidensa ja niistä syntyvän jätteen uudelleenkäyttö, hyödyntäminen ja muu jätehuolto. Ajoneuvot, joita tuottajavastuu koskee, ovat henkilö- ja pakettiautot, niitä vastaavat muut ajoneuvot sekä eräät erityisajoneuvot, kuten matkailuautot. Tuottajavastuu ei koske yksityistä henkilöä, joka maahantuo auton omaan käyttöönsä, vaan kaikkia ammattimaisia maahantuojia ja välittäjiä riippumatta siitä, kuinka monta autoa toimija tuo maahan vuosittain.

Tuottajavastuun valtakunnallinen valvontaviranomainen Pirkanmaan ympäristökeskus patistaa helmikuussa valvontakirjein ajoneuvojen maahantuojia hoitamaan asian kuntoon. Tuottajavastuussa olevan yrityksen tulee liittyä tuottajayhteisöön, joka hoitaa asian yrityksen puolesta.

Toinen vaihtoehto on ilmoittautua Pirkanmaan ympäristökeskuksen tuottajatiedostoon ja hoitaa omalla kustannuksellaan jätehuoltovelvoitteensa, kuten esimerkiksi järjestää maan kattavan keräysverkosto. Suomessa toimii nykyisin kaksi hyväksyttyä ajoneuvojen tuottajayhteisöä: Suomen Autokierrätys Oy ja Suomen Matkailuautokierrätysyhdistys MAK ry.

Romutustodistus varmistaa lopullisen rekisteristä poiston

Romuauton omistajan velvollisuus on toimittaa romuauto tuottajien järjestämään viralliseen vastaanottopaikkaan. Tällöin auto menee asianmukaiseen käsittelyyn ja romuautosta kirjoitetaan romutustodistus, jolla ajoneuvo poistuu lopullisesti rekisteristä.

Romuajoneuvojen viralliset vastaanottopaikat löytyvät internetistä osoitteesta www.autokierratys.fi.

Pirkanmaan ympäristökeskus valvoo tuottajavastuun toteutumista

Pirkanmaan ympäristökeskus valvoo tuottajavastuun toteutumista Suomessa lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Tuottajavastuu koskee ajoneuvoja, renkaita, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, paristoja, akkuja, keräyspaperia ja pakkauksia.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Susanna Ollila, Pirkanmaan ympäristökeskus, puh. 050 351 6525, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Arto Silvennoinen, Suomen Autokierrätys Oy, puh. 0207 928 851

Seppo Pietiläinen, Suomen Matkailuautokierrätysyhdistys MAK Ry, puh. 0500 600 391

Tiedotus

Tiedottaja Auli Kilpeläinen, Pirkanmaan ympäristökeskus, puh. 050 570 2109, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs