Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pudasjärven Kollaja-päätös tyrmistyttää

Suomen luonnonsuojeluliitto

Pudasjärven Kollaja-päätös tyrmistyttää

Tiedote.
Julkaistu: 20.03.2015 klo 15:27
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto on tyrmistynyt Pudasjärven kunnanvaltuuston päätöksestä esittää äänin 18-17 Kollajan tekoaltaan rakentamista. Kaupunginhallituksen esitys oli kielteinen allashankkeelle.

Jokivarren asutukselle ja luonnolle kielteistä päätöstä ajoivat voimakkaimmin keskustan valtuutettujen enemmistö. Päätöksen taustalla on vaikuttanut Pohjolan Voima Oy:n ja Pudasjärven kaupungin kahden kesken tekemä raportti. Tasapuolista tarkastelua hankkeen hyödyistä ja haitoista päätöksenteon pohjaksi ei tarjottu valtuutetuille.

Luonnonsuojeluliitto kiittää niitä 17 kunnanvaltuutettua, jotka äänestivät kaupunginhallituksen esityksen mukaan ja puolustivat koskiensuojelulakia, paikallisia ihmisiä ja kestävää tulevaisuutta.

Osa äänestykseen osallistuneista oli varavaltuutettuja, kun varsinaisille valtuutetuille oli muodostunut yllättäviä esteitä.

"On käsittämätöntä, että virtavesiluonnon hirvittävälle tuhohankkeelle näytetään vihreää valoa vielä 2000-luvulla. Valtuuston päätöksellä ei kuitenkaan allasta ja voimalaitosta rakenneta eikä koskiensuojelulakia avata", toteaa aluepäällikkö Merja Ylönen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiristä.

Kollajan tekoallashanketta on perusteltu tekoaltaan rakentamisen työllistävällä vaikutuksella ja tulvasuojelulla. Lausunnolla olevan Tulvahallintasuunnitelman mukaan jo 1990-luvulla rakennetut tulvasuojelupenkereet riittävät turvaamaan Pudasjärven taajaman.

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä Pudasjärven valtuuston päätös hidastaa ja vaikeuttaa kestävää taloutta, kuten matkailuakin tukevaa vaelluskalojen palauttamista.

"Keskustelu Kollajasta on paluuta menneisyyteen, koska muualla Suomessakin jo puretaan patoja ja rakennetaan kalateitä. Iijoki on suojeltu koskiensuojelulailla ja vesivoiman omistajille on maksettu suojelusta isot korvaukset", muistuttaa Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

 

Lisätietoja:

puheenjohtaja Risto Sulkava, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 5602113

aluepäällikkö Merja Ylönen, SLL / Pohjois-Pohjanmaan piiri, puh. 044 929 0550

puheenjohtaja Pirkko-Liisa Luhta, SLL / Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys, puh. 0400 293023

 

 

--
Matti Nieminen
viestintäpäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050 5642283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs