Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 1.4.2009

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 1.4.2009

Julkaistu: 01.04.2009 klo 12:58
Julkaisija:

Kallaveden vedenpinta on Itkonniemen asteikolla NN+ 81,48 m, mikä on 13 cm yli ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon. Vedenpinta on laskenut maaliskuun aikana 18 cm ja laskun odotetaan pysähtyvän ja kääntyvän nousuun lähiaikoina. Tulvakorkeuden odotetaan jäävän viimevuotista pienemmäksi.

Kallavesi

Kallaveden vedenpinta on Itkonniemen asteikolla NN+ 81,48 m, mikä on 13 cm yli ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon. Vedenpinta on laskenut maaliskuun aikana 18 cm ja laskun odotetaan pysähtyvän ja kääntyvän nousuun lähiaikoina. Tulvakorkeuden odotetaan jäävän viimevuotista pienemmäksi.

Unnukka ja Haukivesi

Kallaveden ja Unnukan välinen korkeusero on 34 cm. Unnukan  vedenpinta on lupaehtojen mukaisen ylärajan tuntumassa. Kallaveden vedenkorkeudesta johtuen Unnukan läpi virtaava vesimäärä on edelleen hieman yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon.

Varkauden alapuolella likimain Saimaan tasossa oleva Haukivesi on 71 cm yli ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon.  Haukiveden pinta on laskenut maaliskuun aikana 12 cm ja hitaan laskun odotetaan jatkuvan vielä pari viikkoa. Haukivedellä varsinaista käännettä nousuun ei odoteta tapahtuvan koko keväänä.

Iisalmen ja Nilsiän reitin säännöstellyt järvet

Iisalmen reitin järvet ovat kevätkorkeuksissaan. Poroveden ja Onkiveden pintoja laskettiin tammikuun alusta reilut  30 cm. Säännöstelylupa sallii pinnannousun alkavan huhtikuun alussa. Juoksutukset olivat aluksi selvästi ajankohdan keskiarvoa suurempia, mutta viimein maaliskuussa virtaamat olivat ajankohdan keskiarvoja pienempiä. Jatkossa lämpötiloilla on ratkaiseva vaikutus juoksutusmääriin.     

Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven säännöstelyluvissa vedenpintojen ylärajan taitepiste on huhtikuun alussa.  Vedet ovat tällä hetkellä muutaman sentin taitepisteitä alempana, eikä merkittävää lisäalenemaa tarvittane, koska maastossa olevan lumen vesiarvot ovat ajankohtaan nähden pieniä.

Rautalammin reitin järvet

Rautalammin reitin järvistä Iisvesi ja Pielavesi ovat molemmat laskeneet maaliskuussa 12 cm. Pintojen lasku on pysähtymässä ja kevätnousun odotetaan alkavan parin viikon kuluessa. Saavutettavat tulvakorkeudet jäänevät viimevuotisia pienemmiksi.

Pohjavesivarastot keskimääräistä suuremmat

Viimeaikainen kehitys pohjavesivarastoissakin on ollut laskeva, mutta taso on edelleen korkea. Vesivarastot ovat kaivon käyttäjän kannalta hyvät.

Lumi- ja jäätilanne

Jäänpaksuudet Pohjois-Savon havaintopaikoilla ovat 40 – 50 cm, mikä on noin 10 cm keskimääräistä vähemmän. Jäänpaksuus vaihtelee eri järvillä ja samankin järven eri kohdissa mm. virtausten vaikutuksesta. Jäiden kokonaispaksuus on maaliskuun aikana hieman lisääntynyt, mutta lisäys on ollut kohvajäätä, joka ei vahvenna jäiden kantavuutta. Jatkossa jäät heikkenevät nopeasti ja jäillä liikkumista on syytä alkaa rajoittaa.

Rautavaaran seudulla on Pohjois-Savon suurimmat lumen vesiarvot noin 120 mm (kg/m2). Lumen määrä Rautavaaralla on keskimääräinen, mutta muualla Pohjois-Savossa jopa neljänneksen keskimääräistä vähäisempi. Kattorakenteiden mitoitusarvot ovat tämänhetkisiä lumikuormia selvästi suurempia.

Lisätietoja

Suunnitteluinsinööri Ilkka Maksimainen, Pohjois-Savon ympäristökeskus, puh. 0400 131 343, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs