Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pohjois-Savon ilveskannan kasvu taittunut - saaliiksi 42 ilvestä

Suomen riistakeskus - Pohjois-Savo

Pohjois-Savon ilveskannan kasvu taittunut - saaliiksi 42 ilvestä

Tiedote.
Julkaistu: 03.03.2016 klo 12:00
Julkaisija: Suomen riistakeskus - Pohjois-Savo

Pohjois-Savossa kaadettiin 42 ilvestä ja ilveksen poikkeusluvat kohdennettiin erityisesti ihmisasutuksen tuntumassa liikkuviin yksilöihin. Kaikki myönnetyt poikkeusluvat käytettiin. Luonnonvarakeskus arvioi Pohjois-Savon vuotta vanhempien ilvesten määräksi ennen metsästyskautta 2015/2016 noin 260–270 ilvestä. Edellisen kauden vastaava kanta-arvio oli 295–310 vuotta vanhempaa ilvestä. Kahden edellisen talven saalismäärät ovat olleet 52 ilvestä (2014-2015) ja 65 ilvestä (2013-2014).

                     

Ilveksiä on näkynyt aiempia vuosia harvemmin ravinnonhaussa ihmisasumuksien lähellä. Tähän kehitykseen on useita syitä. Metsästäjät ovat viime vuosina harkitusti kohdentaneet pyyntiä pihoissa liikkuviin yksilöihin ja viime vuosien pyynnillä on myös onnistuttu tavoitteen mukaisesti harventamaan paikallisia ilvestihentymiä. Vaikka ilveskannan kasvu on taittunut Pohjois-Savossa, on maakunta edelleen vahvaa ilvesaluetta. Mahdollisesti pihassa tavattava nälkiintynyt ilves on syytä jättää rauhaan ja ilmoittaa asiasta paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle tai poliisille.

                     

Ilveksen ja muiden suurpetojen kanta-arvioiden perustana ovat petoyhdyshenkilöiden tarkastamat Tassu-järjestelmään kirjatut suurpetohavainnot. Suurpetohavainnoista voi ilmoittaa riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajalle tai suurpetoyhdyshenkilölle. Heidän yhteystietonsa löytyvät Suomen riistakeskuksen riista.fi -sivuilta http://riista.fi/riistahallinto/yhteystiedot/yhteystietohaku/ Lisäapua suurpetojen jälkihavaintojen tunnistamiseen löytyy www.suurpedot.fi -sivustolta.

 

Maa- ja metsätalousministeriö määrää vuosittain kannanhoitoalueittain kiintiön, jonka puitteissa riistahallinnolla on mahdollisuus ilveksen poikkeuslupia myöntää. Kuluneelle metsästyskaudelle Pohjois-Savolla oli mahdollisuus 42 kannanhoidollisen poikkeusluvan myöntämiseen ilveksen rauhoituksesta. Lupia haettiin yhteensä 133 ilveksen kaatamiseen. Ilveksen metsästysaika on joulukuun alusta helmikuun loppuun. Naaras, jota vuotta nuoremmat pennut seuraavat on rauhoitettu.

 

                     

Suomen riistakeskus Pohjois-Savo

 

Jouni Tanskanen                                     

riistapäällikkö                                           

0294312301

Liitetiedostot

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs