Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pennut viidellä pannoitetulla susiparilla

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Pennut viidellä pannoitetulla susiparilla

Tiedote.
Julkaistu: 14.08.2013 klo 10:03
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Viidelle pantaseurannassa olleelle susiparille on syntynyt pentue keväällä 2013. Panta asennettiin viime talven aikana joko parin naaraalle tai koiraalle tai molemmille yksilöille. Pantasusien pentueista kolme syntyi Kuhmossa, yksi Keuruulla ja yksi Pyhännällä.

Näiden lisäksi on tiedossa, että pannoittamattomille susipareille on syntynyt pentuja muun muassa Köyliössä ja Lieksassa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL jatkaa tiedonkeruuta kuluvan vuoden pentutuotosta, ja kattava kuva saadaan tammikuun 2014 loppuun mennessä.

RKTL asensi viime talvena pannan 17 sudelle, joista 12 oli lisääntymisikäisiä ja muut nuoria yksilöitä. Aikuisista neljä oli pannoitettu aiemmin. Lisääntymisikäiset sudet pannoitettiin seitsemällä eri reviirillä 5. maaliskuuta ja 3. huhtikuuta välisenä aikana.

RKTL on asentanut lähetinpannan 140:lle eri sudelle vuosina 1998–2013. Näistä aikuisia susia on ollut 35 prosenttia ja uroksia 58 prosenttia. Eniten pannoituksia on tehty Kuhmossa, jossa elää 37 prosenttia pantasusista, Sotkamossa (11 % pantasusista), Nurmeksessa (10 % ), Rautavaaralla (9 %), Vieremällä (7 % )ja Sonkajärvellä (6 % ).

Pantasusien paikannukset ovat keskeinen aineisto susikannan seurannassa ja saalistustutkimuksissa sekä selvitettäessä susien liikkumista esimerkiksi ihmisasutuksen keskellä. Paikannusten avulla on voitu seurata nuorten susien liikkumista uusille alueille. Kauimmas synnyinreviiriltään on vaeltanut Itä-Kuhmossa pannan saanut uros, joka irtaantui laumasta toukokuun puolivälissä ja on jo jolkotellut Inariin, runsaan 500 kilometrin päähän synnyinseudustaan.

Paikannuksiin pohjautuu myös palveleva susipuhelin, josta metsästäjät voivat jahtikauden aikana tiedustella, onko pannoitettu susi liikkunut hiljattain jahtialueella. Puhelimeen tuli viime syyskaudella neljän kuukauden aikana 5 491 soittoa.

Lista pantasusista
Pantasuden vaellusreitti

Lisätietoja: tutkimusmestari Sanna Kokko, puh. 040 1800 754, sähköposti: etunimi.sukunimi@rktl.fi

 

 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs