Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Paljon mahdollisuuksi vesiensuojelun ja luonnon monimuotoisuuden kehittämiseen

Paljon mahdollisuuksi vesiensuojelun ja luonnon monimuotoisuuden kehittämiseen

Julkaistu: 18.11.2008 klo 13:48
Julkaisija:

Kiikalan ja Suomusjärven maatalousalueiden monivaikutteisten kosteikkojen ja luonnon monimuotoisuuden yleissuunnitelma on valmistumassa. Kartoituksessa löytyi monia mielenkiintoisia lumokohteita ja useita hyviä paikkoja kosteikoille.

Kiikalan ja Suomusjärven maatalousalueilla hyviä kohteita!

Kiikalan ja Suomusjärven maatalousalueiden monivaikutteisten kosteikkojen ja luonnon monimuotoisuuden yleissuunnitelma on valmistumassa. Kartoituksessa löytyi monia mielenkiintoisia lumokohteita ja useita hyviä paikkoja kosteikoille.

Lounais-Suomen ympäristökeskus aloitti viime kesänä Kiskonjoen yläosalla Kiikalassa ja Suomusjärvellä monivaikutteisten kosteikkojen ja luonnon monimuotoisuuden yleissuunnittelun. Kosteikkojen osalta kartoitettiin luontaisesti kosteikoille ja muille vesiensuojelutoimille sopivia paikkoja sekä kunnostuskohteita.

Maastossa tehdyt havainnot on koottu luonnoskartoille, joita esitellään alueen viljelijöille Suomusjärven paloaseman kokoustiloissa (Meijeritie 6) torstaina 20.11.2008 klo 11 - 14 pidettävässä avoimien ovien tilaisuudessa

Luonnoskarttoihin toivotaan kommentteja ja täydennysehdotuksia viljelijöiltä ja muilta maanomistajilta - jo maastotöiden yhteydessä alkanut hyvä yhteistyö maanomistajien kanssa saa näin jatkoa. Karttaluonnosten ja niihin tulleiden kommenttien pohjalta laaditaan yleissuunnitelmajulkaisu, jota voi käyttää tukena haettaessa erityisympäristötukea tai laadittaessa kohdekohtaisia suunnitelmia. Julkaisu valmistuu ensi vuoden alkupuolella ja se jaetaan kaikille Kiikalan ja Suomusjärven viljelijöille ja muille kiinnostuneille.

Monivaikutteisuus on myös tehokkuutta

Monivaikutteisten kosteikkojen päätarkoitus on vesiensuojelu, mutta ne parantavat usein myös maisemaa ja linnuston elinolosuhteita sekä lieventävät tulvahaittoja. Tarkoitus oli löytää sopivia kohteita toteutettavaksi maatalouden ei-tuotannollisella investointituella, mutta myös muunlaisia kosteikkoja otettiin mukaan tarkasteluun. Yleissuunnittelussa selvitettiin alueella sijaitsevat luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeät kohteet, joiden arvoja hoidolla voisi parantaa ja pääpaino oli maatalouden erityisympäristötuella hoidettavaksi soveltuvissa kohteissa. Yleissuunnitelman ehdotusten toteutus on aina vapaaehtoista.

Lisäksi yleissuunnitelman tuloksia voidaan hyödyntää ja kehittää eteenpäin Kiskon - Perniönjoelle käynnistyneessä WWF:n kosteikkohankkeessa. Yleissuunnitelmassa esitettyjä ehdotuksia voidaan myös käyttää suunniteltaessa toimenpiteitä muissa alueellisissa ja paikallisissa hankkeissa.

Maatalousalueiden luonnon monimuotoisuuden yleissuunnittelua on tehty maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella vuodesta 2001 lähtien ja monivaikutteisten kosteikkojen yleissuunnittelua vuodesta 2006. Tänä vuonna suunnittelua on tehty lisäksi Lapinjoen alueella Satakunnassa ja Someron Halkjärven ympäristössä.

Lisätietoja:

Anni Karhunen, puh. 040 769 9034
Mikko Jaakkola, puh. 040 769 9031

 

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs