Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Onnekkaimmat pääsevät laskemaan lampaita Syötteellä, Elimyssalolla ja Närängässä

Metsähallitus

Onnekkaimmat pääsevät laskemaan lampaita Syötteellä, Elimyssalolla ja Närängässä

Tiedote.
Julkaistu: 18.01.2016 klo 13:00
Julkaisija: Metsähallitus

Kesällä 2016 Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla on tarjolla kolme erilaista lammaspaimenkohdetta henkeä salpaavissa maisemissa. Haku alkaa tänään kello 12. Miltä kuulostaisi lomaviikko kansallispuiston maisemissa vuokramökissä lammaslaumasta huolehtien? Lammaspaimenena pääset viettämään villantuoksuisen elämysloman Suomen upeimmassa luonnossa.

Ensi kesänä lammaspaimenia etsitään kahteen uuteen kohteeseen: Syötteen kansallispuistoon ja Kuhmon Elimyssalon Levävaaran tilalle. Närängän luonnonmetsissä Kuusamossa vietetään jo kolmatta lammaspaimenkesää. Kohteissa paimenilla on lomakäytössään kauniissa maisemassa sijaitseva tila tai tupa. Bonuksena tulee mahdollisuus rajattomaan villaterapiaan rapsutuksia janoavien lampaiden seurassa. Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa lampaille raikas juomavesi, seurata lampaiden yleiskuntoa ja siirtää eläimet syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Lampaat on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Aikaa jää lampaiden hoidon lomassa myös retkeilyyn.

Lampaiden kanssa pääset pelastamaan esimerkiksi Rytivaaran kruununmetsätorpan pihapiirin uhanalaisia ahonoidanlukkoa, kissankelloa ja nurmitataria. Lampaat ovat kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden korvaamattomia luonnonhoitajia, jotka pitävät niittyjä ja perinnemaisemaa avoimina sekä luonnon monimuotoisuutta yllä. Perinteisen, laidunnukseen perustuvan karjatalouden väheneminen on tehnyt niityistä ja niiden lajistosta harvinaisia koko Suomessa.

Lammaspaimenkonseptissa paimen vuokraa tilan viikoksi Metsähallitukselta ja viikot ovat maksullisia. Maksulla katetaan tilan sekä lampaiden ylläpitokuluja ja luonnonhoidon kustannuksia. Viikko laskutetaan paimenelta etukäteen. Tilan koon mukaan lammaspaimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen. Koiraystävät ovat tervetulleita lammaspaimenten mukana kaikkiin kohteisiin. Lammaspaimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin suojelualueen hoitotöihin sekä viestintään lammaspaimenen arjesta.

Haku kesän 2016 suosituille lammaspaimenviikoille alkaa tänään kello 12 ja jatkuu 25.1. kello 12.00 saakka osoitteessa www.luontoon.fi. Jokaiselle lammaspaimenkohteelle on erillinen hakulomake. Lammaspaimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana ja jokaiselle hakijalle ilmoitetaan arvonnan tuloksesta viimeistään maaliskuun alussa.

Hae lammaspaimenviikoille kunkin kohteen omalla lomakkeella 25.1.2016 kello 12.00 mennessä:

Lisätietoja kohteista antavat:

  • Syötteen kansallispuisto: Irja Leppänen, gsm 040 687 6625 
  • Närängän erämaatila: Pekka Veteläinen, gsm 0400 321453 
  • Elimyssalon luonnonsuojelualue, Levävaaran tila, Eeva Pulkkinen, gsm 040 576 8603 
  • Lammaspaimenviikoista yleisesti: Eveliina Nygren, gsm 040 759 6057

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs