Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Öljysäiliöiden omistajat valistuivat Lepaan puutarhamessuilla

Lahden ammattikorkeakoulu

Öljysäiliöiden omistajat valistuivat Lepaan puutarhamessuilla

Tiedote.
Julkaistu: 15.08.2014 klo 14:51
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

TANKKI-hanke oli mukana Lepaa 2014 -tapahtumassa 14.–15.8.2014. Öljysäiliöiden riskien pienentämiseen tähtäävä hanke neuvoi kävijöitä lämmitysöljysäiliöiden ja farmarisäiliöiden turvalliseen käyttöön, tarkastukseen ja poistoon liittyen. Perjantaina mukana oli myös Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen edustaja.

”Aiheuttaako öljysäilösi riskin?”

Tämän kysymyksen myötä TANKKI-hanke houkutteli messukävijöitä juttusille. Puutarhamessuilla kävijät olivat vuorovaikutteisia ja kiinnostuneita öljysäiliöiden riskien pienentämisestä. Kysymyksiä tuli laidasta laitaan: kävijät olivat kiinnostuneita säiliön poistamiseen, tarkastuksiin sekä uusimiseen liittyen. Messuilla esiintyi myös kysymyksiä siitä, mitä tarkastaminen ja käytöstä poisto maksaa. Säiliötarkistuksista puhuttaessa usean messuvierailijan kanssa käytiin läpi Turvatekniikan keskus Tukesin hyväksymät öljysäiliöiden tarkastusliikkeet. Niiden lista on lyhentynyt rekisteritarkistuksen myötä, ja luvat ovat muuttuneet määräaikaisiksi.

Öljysäiliön aiheuttama riski kannattaa karsia pois, sillä mahdollinen öljyvahinko ja kunnostuksesta vastaaminen on kiinteistön omistajan vastuulla. Omistajan tulee olla tietoinen säiliönsä kunnosta. Konkreettisesti velvollisuus nousee esille muun muassa kiinteistön myyntitilanteessa: silloin myyjä on velvollinen ilmoittamaan, onko kiinteistöllä säiliötä ja mikä sen kunto on. Tämän takia esimerkiksi maanalainen säiliö puhdistuksen jälkeen kannattaa poistaa kokonaan maasta käytöstä poistamisen yhteydessä.

Koekunnostukset kiinnostivat

Messuilla esiteltiin lisäksi TANKKI-hankkeessa tehtäviä öljyyntyneen maan paikan päällä tapahtuvia koekunnostuksia. Hankkeessa on meneillään kolme lämmitysöljyllä pilaantuneen maan in-situ koekunnostusta. Paikan päällä tapahtuva kunnostus on edullinen vaihtoehto useammin käytetylle massanvaihdolle. Siinä kunnostus tapahtuu esimerkiksi bioremediaatio-menetelmällä ilman, että maamassoja siirretään alueelta pois. Myös farmariöljysäiliöiden omistajia tavoitettiin Verrattuna aikaisempiin TANKIN neuvontatapahtumiin, erityisesti farmarisäiliöasioista kiinnostuneita tavoitettiin. Liikkeellä oli myös paljon sellaisia messukävijöitä, joilla on kiinteistöllä sekä öljy- että farmarisäiliö. Farmarisäiliön kuntoa kannattaa tarkkailla silmämääräisesti säännöllisin väliajoin. Farmarisäiliöt suositellaan myös tarkastettavaksi ensimmäisen kerran 10 vuoden jälkeen käyttöönotosta ja sen jälkeen 5 vuoden välein.

TANKKI-hanke on Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama, Lahden ammattikorkeakoulun hallinnoima öljysäiliöiden riskinhallintaan pureutuva hanke. Hanke kohdistuu kohdekuntiinsa Hattulaan, Janakkalaan, Riihimäelle, Hollolaan sekä Nastolaan, ja sitä toteutetaan yhdessä Kanta- ja Päijät-Hämeen pelastuslaitosten kanssa. Hanke jatkuu vuoden 2014 loppuun.

Lisätietoja:

projektipäällikkö Tarja Asikainen 044 708 1516 tarja.asikainen@lamk.fi

Kuva 1: Projektisuunnittelija Päivi Kärnä luettelee, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon säiliön turvalliseen käyttöön liittyen. Kuva: Tarja Asikainen

Kuva 2: Paavo Jokinen Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta vaihtaa messukävijän kanssa näkemyksiä farmarisäiliöistä. Kuva: Päivi Kärnä

 

Liitetiedostot

Lahden ammattikorkeakoulu on monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka on tunnettu erityisesti muotoilu- ja ympäristöosaamisestaan sekä innovatiivisuudestaan.

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs