Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Nyt on luudalla kokoa

Metsähallitus

Nyt on luudalla kokoa

Tiedote.
Julkaistu: 21.06.2016 klo 09:02
Julkaisija: Metsähallitus

Keskellä metsää seisoo yli kymmenmetrinen ”luuta”. Mistä on kyse? Luutamänty on erittäin harvinainen luonnonilmiö, jonka Metsähallitus Metsätalous Oy suojeli Savukoskella maanantaina. Luutamänty syntyy geneettisen mutaation myötä, jolloin männylle ei muodostu varsinaista päärunkoa, vaan sille kehittyy monta päärunkoa tai osarunkoa.

Luutamännyn havaitsi Metsähallituksen suunnittelija Tuomo Ahola metsätaloussuunnittelun yhteydessä. ”Kiinnitin huomiota männyn erikoiseen muotoon. Havaitsin heti, että kyseessä on harvinaisuus. En ollut aiemmin nähnyt noin selkeästi poikkeavaa mäntyä”, Tuomo kertoo havainnostaan. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen vahvisti kyseessä olevan erittäin harvinaisen mutaation.

Luutamännyn ns. alkupiste voi olla lähes maan rajassa tai useamman metrin korkeudessa”, Jalkanen kertoo. Luutamännyn rungot kasvavat yhteen pituuskasvun myötä ja se näyttääkin vanhempana, kuin sillä olisi kasvanut yksi runko, josta puu sitten haarautuu.

Puiden erikoismuotoja on rekisteröity luonnonvarakeskuksen toimesta. Luutamäntyjä on rekisteröity vain hieman toistakymmentä Suomessa, joten kyseessä on todellinen harvinaisuus. Savukosken kaltaisia luutamäntyjä on tiedossa ainoastaan kymmenkunta Suomessa.

Luutamännyn suojeltiin maanomistajan päätöksellä luonnonsuojelulain nojalla. Puu ilmoitettiin myös Luonnonvarakeskuksen ylläpitämään erikoispuu -rekisteriin ja merkitsemällä se maastoon. Puun viereen pystytettiin myös kyltti, jossa kerrotaan kyseessä olevan harvinainen luonnonmuistomerkki. Puun pituudeksi mitattiin 10,5 metriä ja latvuksen läpimitaksi arvioitiin kolmisen metriä.

 

Lisätietoja

Tuomo Ahola, suunnittelija, Metsähallitus Metsätalous Oy  tuomo.ahola@metsa.fi, 040 506 7798

Liitetiedostot

 

 

Metsähallitus Metsätalous Oy on Metsähallituksen kokonaan omistama tytäryhtiö. Yhtiön tehtävänä on valtion metsien hoito ja puunkorjuu monikäytön periaatteiden mukaisesti. Yhtiö myy PEFC-sertifioitua puuta.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs