Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Nummi palaa Mustasaaren Björköbyssä

Metsähallitus

Nummi palaa Mustasaaren Björköbyssä

Tiedote.
Julkaistu: 22.04.2015 klo 10:38
Julkaisija: Metsähallitus

Tänään keskiviikkona paikalliset lampaiden omistajat, Metsähallitus, Björkön vapaapalokunta sekä Björkön muinaismuistoyhdistys (Björkö fornminnesförening) ennallistavat nummea yhteisvoimin Björkögrundenin saaristossa. Tarkoituksena on hoitaa nummea Rågrevetin, Kältgrundin, Södra Nikersgrundin ja Krokbådanin saarilla perinteiseen tapaan ensin polttamalla, minkä jälkeen nummea käytetään lampaiden laidunmaana. Työ etenee sään ehdoilla.

Björkögrundenin nummia on hoidettu polttaen viimeksi 1990-luvun alussa, ja nyt perinne jatkuu. Saarten nummilla kasvaa pääasiassa variksenmarjaa, mustikkaa ja puolukkaa, mutta kataja on alkanut yhä enenevässä määrin levittäytyä aikaisemmin avoimille ympäristöille. Ennallistamistoimet kuten polttaminen lisäävät alueen luonnon monimuotoisuutta, ja avoin matalakasvuinen nummi tarjoaa aikaa myöten siellä laiduntaville eläimille kuten lampaille paremmat ruokailumahdollisuudet.

Björkögrunden kuuluu Valassaarten-Björkögrundenin vuonna 1977 perustettuun luonnonsuojelualueeseen. Alueen suuruus on noin 17 800 hehtaaria, mistä maata noin 600 hehtaaria. Lintujen pesimäaikana saarille on voimassa maihinnousukielto (1.5.-31.7.). Alueen omistaa Björkön osakaskunta.

Nummien poltto on osa hoitosunnitelmaa, johon kuuluu nummia neljältä Björkögrundenin saarelta. Ennallistamisen suunnittelu ja toteutus on osa EU-rahoitteista Luonnonhoito-LIFE 2011-2016 projektia. Projektin tavoitteena on parantaa kaikkein arvokkaimpien luontotyyppiemme tilaa.

Metsähallitus pyytää Björkögrundenilla polttamisen aikaan liikkuvia henkilöitä turvallisuussyistä pysyttelemään vähintään 50 metrin etäisyydellä poltettavasta saaresta.

http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/Hankkeet/LifeLuontohankkeet/LuonnonhoitoLIFE/Sivut/default.aspx

Lisätietoja: suojelubiologi Carina Järvinen, Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalvelut carina.jarvinen@metsa.fi, 040 5745505. Kuvia keskiviikon poltosta voi tiedustella klo 17 jälkeen

 

Kuva (kertajulkaisuoikeus): Nummen polttoa vuonna 2014. Metsähallitus/Tuija Warén

 

Liitetiedostot

Metsähallitus hoitaa ja käyttää valtion maa- ja vesialueita kestävästi ja vastuullisesti. Toimintamme perustuu uusiutuvien luonnonvarojen asiantuntevaan hyödyntämiseen, luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja yhteistyöhön alueellisten toimijoiden kanssa. Liiketoimintamme tulouttaa vuosittain valtiolle yli sata miljoonaa euroa. Luontopalvelujen julkisin varoin hoitamilla kansallispuistoilla ja retkeilyalueilla on merkittävä aluetaloudellinen vaikutus.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs