Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Norppakuolema olisi voitu helposti välttää

Suomen luonnonsuojeluliitto

Norppakuolema olisi voitu helposti välttää

Tiedote.
Julkaistu: 26.05.2014 klo 15:25
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Pohjois-Karjalan Orivedellä on kuollut saimaannorpan kuutti jäätyään kiinni vääränmalliseen katiskaan. Katiskan suuaukkoa ei oltu vahvistettu riittävästi, jolloin kuutti pääsi uimaan katiskaan ja sinne kiinni jäätyään tukehtui. Metsähallitus tiedotti asiasta maanantaina 26.5.2014.

Kuutti oli uinut alueelle, jossa ei ole rajoitettu kalastusta norppien suojelemiseksi.

"Vuosikausia on sanottu, että norpat liikkuvat lähes koko Saimaalla. Melkein missä vain Saimaalla voi tulla tämä tilanne eteen", Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen sanoo.

Kuutit liikkuvat etenkin rantavesissä ja tekevät päivä päivältä pidempiä uintiretkiä. Niiden on todettu liikkuvan toukokuussa 15 kilometrin matkoja, ja siitä matkat vain pitenevät.

"Kalastusrajoituksia on laajennettava ja saatava yhtenäisemmiksi. Rajoitusalueiden reunat ovat ongelmana Pohjois-Karjalan lisäksi esimerkiksi Etelä-Saimaalla ja läntisellä Saimaalla", toteaa Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin toiminnanjohtaja Timo Luostarinen.

Luonnonsuojeluliitto jakaa ilmaiseksi nielurajoittimia katiskoihin

Suomen luonnonsuojeluliiton vuonna 2012 käynnistämässä Kalasta oikein katiskalla -kampanjassa jaetaan ilmaiseksi nielurajoittimia. Ne estävät katiskan suuaukon laajenemisen, mikä varmistaa sen, että kuutti ei pääse tunkeutumaan katiskaan. Nielurajoitin on kiinnitettävä tukevasti neljällä nippusiteellä, jotta siitä olisi hyötyä.

"Toivomme, että kaikki Saimaalla kalastavat asentavat nielurajoittimen katiskaan, vaikka eivät asuisi kalastusrajoitusalueella. Se on helppo tapa auttaa norppaa. Myös verkot olisi hyvä jättää kokonaan, ei vain kesäkuun loppuun asti, jolloin kalastusrajoitus päättyy. Viime vuodet ovat osoittaneet kuuttien kalanpyydyskuolemien siirtyneen loppukesälle", Tiainen kertoo.

Luonnonsuojeluliitto jakoi kevät–kesäkaudella 2012 noin 3 500 ilmaista katiskan nielurajoitinta, ja vuonna 2013 vajaat 4000 nielurajoitinta. Kalasta oikein katiskalla -kampanjaa tukee Etelä-Karjalan Osuuskauppa Eekoo.

Kampanjalla on ollut selvä vaikutus: sopimusten vastaisten katiskoiden määrä laski 50 prosentista 30 prosenttiin vuosien 2011–2012 välillä ja edelleen 15 prosenttiin vuonna 2013.

Tänä keväänä on jaettu jo satoja nielurajoittimia. Katiskojen tarkastus ja valvonta ei kuitenkaan kata kaikkia norppa-alueita.

"Saimaannorppa on vasta palaamassa entisille elinalueilleen Pohjois-Karjalaan. Siellä tarvitaan selvästi paljon laajempaa tiedottamista. Kalastajaa ei pidä syyttää onnettomuudesta", Luostarinen sanoo.

Luonnonsuojeluliitto tarjoaa ilmaisia nielurajoittimia löytöalueen lähettyvillä Rääkkylän ja Liperin S-Marketeissa.

Kaarina Tiaisen mielestä on erityisen tärkeää, että vaikean pesimäkauden jälkeen enää yksikään kuuteista ei kuole kalanpyydyksiin.

”Ensimmäinen elinvuosi on aina kriittisintä aikaa eloonjäämisen kannalta. Tänä vuonna kuuttien ensimmäiset kuukaudet olivat erityisen vaikeita. Vaikeasta keväästä selvinneistä kuuteista on pidettävä hyvää huolta”, Tiainen sanoo.

Lisätietoja:

  • Kaarina Tiainen, Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija, p. 050 3240 456
  • Timo Luostarinen, Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin toiminnanjohtaja, p. 044 208 0770 ja 050 567 0500
  • Kalasta oikein katiskalla -sivut ja jakelupisteet: www.sll.fi/kalasta-oikein-katiskalla

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---
Liisa Hulkko, toimitussihteeri
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs