Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Norjan eläkerahasto karsii kivihiilisijoituksiaan – asettaa paineita muille sijoittajille

WWF Suomi

Norjan eläkerahasto karsii kivihiilisijoituksiaan – asettaa paineita muille sijoittajille

Tiedote.
Julkaistu: 05.06.2015 klo 16:04
Julkaisija: WWF Suomi

Norjan parlamentti teki tänään historiallisen päätöksen myydä kansallisen eläkerahastonsa sijoitukset yrityksissä, joiden tuotosta yli 30 % on peräisin kivihiilestä. Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan päätös on kansainvälisesti merkittävä askel kohti vastuullista sijoittamista. Päätös koskee arviolta noin 8,8 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta rahaston nykyisiä sijoituksia.

WWF on kampanjoinut kolme vuotta yhdessä muiden ympäristöjärjestöjen kanssa tavoitteenaan saada sijoittajat myymään sijoituksensa uusiutumattomista energianlähteistä. Yksi tärkeimmistä kohteista on ollut juuri Norjan valtion eläkerahasto, joka on yksi maailman suurimmista. Sen varallisuus on yli 900 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

”Norjan päätös on upea esimerkki kansalaisjärjestöjen vaikuttavuudesta sekä merkittävä etappi matkalla kohti vastuullista sijoittamista. Päätös asettaa paineita muille sijoittajille – niin Norjassa kuin muualla maailmassa”, iloitsee WWF Suomen ohjelmapäällikkö Jussi Nikula.

Suomalaisten rahoista iso osa menee edelleen uusiutumattomien energiamuotojen tukemiseen.

”Eläkerahastot, pankit ja vakuutusyhtiöt sijoittavat hallussa pitämiään varoja kivihiileen, öljyyn ja maakaasuun, joiden avulla pyritään kartuttamaan vuosittaista ja vähäriskistä voittoa. Eläkerahastojen sijoitukset ovat käytännössä niitä, joista myös jokaisen suomalaisen eläkerahat tulevat.”

Suomessa toimivista yrityksistä Nordea on tehnyt periaatepäätöksen, jonka perusteella se harkitsee luopumista sijoituksistaan 40 kivihiilikaivosyhtiössä. OP puolestaan on kertonut julkaisevansa osakerahastojensa hiilijalanjäljen. Myös Ruotsissa maan eläkerahastot ovat alkaneet selvittää omia hiilijalanjälkiään ja kartoittaa aktiivisesti vaihtoehtoja hiilisijoituksille.

Lisätietoja:
ohjelmapäällikkö Jussi Nikula, WWF Suomi, 040 595 9002

Mitä Norjan päätös merkitsee? WWF Norjan Stefano Espositon blogipostaus aiheesta (englanniksi): http://bit.ly/1Qb8b9f

WWF Suomi on osa laajaa, kansainvälistä WWF-verkostoa, jolla on toimistoja noin 50 maassa ja toimintaa yli sadassa maassa. Rakennamme tulevaisuuden, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs