Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Nokia aktiivinen ja menestyksekäs vaikuttaja tuotepolitiikassa

Suomen ympäristökeskus

Nokia aktiivinen ja menestyksekäs vaikuttaja tuotepolitiikassa

Julkaistu: 22.01.2009 klo 11:03
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Suomen ympäristökeskuksen ympäristöpolitiikan tutkija Petrus Kautto väittelee perjantaina Helsingin kauppakorkeakoululla yritysten vaikuttamispyrkimyksistä politiikkaan. Erityisesti hän on tarkastellut suuryritys Nokian vaikutusta Euroopan komission tuotepolitiikkaan 1990-luvun loppupuolelta tähän päivään saakka.


Petrus Kautto. Kuva: Tuula Rosberg

Suomen ympäristökeskuksen ympäristöpolitiikan tutkija Petrus Kautto väittelee perjantaina Helsingin kauppakorkeakoululla yritysten vaikuttamispyrkimyksistä politiikkaan. Erityisesti hän on tarkastellut suuryritys Nokian vaikutusta Euroopan komission tuotepolitiikkaan 1990-luvun loppupuolelta tähän päivään saakka.

Petrus Kauton väitöskirjassa paneudutaan  ns. yhdennettyyn tuotepolitiikkaan, jolla pyritään vähentämään tuotteiden ympäristövaikutuksia niiden koko elinkaaren aikana. Yrityksiä kannustetaan tuotesuunnittelussaan vähentämään materiaalien käyttöä ja tuotteiden käyttämää energiaa. Tämä on merkittävä muutos ympäristöpolitiikassa, jossa on aiemmin pyritty vähentämään tuotannon ympäristöhaittoja muun muassa tuotantoprosesseja sääntelemällä tai jätelainsäädännöllä. Jätepolitiikka ei kuitenkaan ole onnistunut päätavoitteessaan, jätteen synnyn ehkäisyssä, ja siksi tuotepolitiikalle asetetaan suuria odotuksia.


Aggressiivisesta lobbauksesta vuorovaikutukseen

Yhdennetyn tuotepolitiikan muotoilussa eri tahot, etenkin yritykset ja järjestöt, pyrkivät vaikuttamaan Euroopan komissioon. Väitöskirjassa analysoidaan vaikutustyön olevan nykyisin pitkäkestoista ja vuorovaikutteista yhteistyötä, ei niinkään aggressiivista lobbausta. Liittoumat esimerkiksi useamman eri yrityksen kesken, kun pyritään vaikuttamaan tiettyyn asiaan, ovat tämän tutkimuksen mukaan tehokas keino vaikuttaa komissioon, usein jopa tehokkaampi kuin perinteiset teollisuuden etujärjestöt. Koska monet tahot pyrkivät vaikuttamaan komissioon, tämä johtaa väistämättä siihen, että komissio suosii tiettyjä, luotettaviksi kokemiaan tahoja. 

Nokia ennakoiva ja aktiivinen vaikuttaja

Nokia on kehittänyt 2000-luvulla vaikuttamistyötään ja siitä on tullut aktiivinen ja ennakoiva vaikuttaja. Nokia pyrkii vaikuttamaan poliittisiin muotoiluihin prosessin eri tasoilla ja vaiheissa. Ensisijaisesti Nokia on suunnannut vaikuttamistyönsä komissioon ja on pyrkinyt luomaan avoimet keskusteluvälit. Nokia vaikuttaa politiikkaan olemalla mukana sen muotoilussa, ei niinkään kritisoimalla poliittista valmistelua ja päätöksiä. Tarvittaessa Nokia liittoutuu tuotepolitiikkakysymyksissä muiden tahojen kanssa.

HL Petrus Kauton organisaatiot ja johtaminen -aineeseen kuuluva väitöskirja “Who Holds the Reins in Integrated Product Policy? An Individual Company as a Target of Regulation and as a Policy Maker" (Kuka pitää ohjaksista yhdennetyssä tuotepolitiikassa? Yksittäinen yritys sääntelyn kohteena ja politiikan tekijänä) tarkastetaan Helsingin kauppakorkeakoulussa perjantaina 23. tammikuuta.

Lisätietoja

Vanhempi tutkija Petrus Kautto, Suomen ympäristökeskus
puh. 0400 148 850, petrus.kautto(at)ymparisto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs