Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Metsäneuvosto viitoitti metsäpolitiikan tulevaisuutta

Maa- ja metsätalousministeriö

Metsäneuvosto viitoitti metsäpolitiikan tulevaisuutta

Tiedote.
Julkaistu: 09.09.2013 klo 14:15
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee parhaillaan metsäpoliittista selontekoa, jossa määritellään pitkän aikavälin tahtotila ja linjaukset metsien käytölle. Metsäneuvosto linjasi 5.9. selonteon vision ja strategiset päämäärät.
 
Selonteon visio eli tulevaisuuskuva tähtää aina vuoteen 2050 asti. Menneillään olevat pitkän aikavälin muutokset taloudessa, väestön kasvussa, ilmastossa, ekosysteemeissä, teknologioissa, yhteiskuntien sosiaalisissa suhteissa ja arvoissa tulevat todennäköisesti mullistamaan koko maailmaa. Siten myös Suomen metsien hyödyntäminen tulee muuttumaan merkittävästi jo seuraavan kymmenen vuoden kuluessa ja erityisesti vuoteen 2050 mennessä. Muutos tuo mukanaan paitsi rakenteellisia muutoksia myös paljon uusia mahdollisuuksia. Kaikkia mahdollisuuksia ei osata vielä edes kuvitella.

Metsäneuvosto korosti tulevaisuuskuvassaan, että metsien kestävä käyttö kasvattaa edelleen Suomen hyvinvointia. Metsät tarjoavat ratkaisuja ihmisten ja yhteiskunnan tarpeisiin. Tulevaisuudessa metsien hyödyntämisen kannalta on tärkeää, että
•    Suomi on kilpailukykyinen toimintaympäristö metsiin perustuville liiketoiminnoille.
•    Metsäala ja sen rakenteet uudistuvat ja monipuolistuvat.
•    Metsät ovat aktiivisessa, kestävässä ja monipuolisessa käytössä.
 
Politiikalla halutaan edistää monipuolista metsien käyttöön liittyvää yrittäjyyttä, uusia investointeja ja liiketoiminnan kasvua. Metsäneuvosto korostaa, että metsiin perustuvat liiketoimintamahdollisuudet on tarpeen tunnistaa aktiivisesti eri aloilla. Metsien monipuolinen käyttö edellyttää, että metsät ovat terveet, runsaat ja monimuotoiset. Metsistä on mahdollista saada tulevaisuudessa yhä enemmän aineellista ja aineetonta hyvinvointia, kuten taloudellista vaurautta ja virkistäytymistä.

Vision ja päämäärien lisäksi selonteossa muun muassa listataan keskeisiä toimenpidekokonaisuuksia. Maa- ja metsätalousministeriö jatkaa valmistelutyötä yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Lopullinen selonteko lähetetään lausunnoille marraskuussa.
 
Vastaavaa metsäpoliittista selontekoa ei ole tehty koskaan aiemmin. Sen laatiminen on sovittu pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmassa. Tavoitteena on antaa selonteko eduskunnalle alkuvuodesta 2014.
 
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Juha Ojala, osastopäällikkö, p. 0295 162 415
Marja Kokkonen, metsäneuvos, p. 0295 162 444


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs