Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Merenkurkun Virtaavat Vedet - Rinnande vatten i Kvarken

Merenkurkun Virtaavat Vedet - Rinnande vatten i Kvarken

Julkaistu: 07.05.2009 klo 13:18
Julkaisija:

Purot, joet ja muut virtavedet ovat tärkeitä elinalueita kaloille ja luonnon monimuotoisuudelle. Ihmistoiminta on muuttanut Merenkurkun alueen virtavesiä voimakkaasti, kun alueelle on tehty mm. ojia ja teitä. Ongelmat ovat yhteisiä Merenkurkun molemmilla puolilla ja tämän vuoksi Västerbottenin lääninhallitus, Ruotsin metsähallitus Västerbottenissa, Länsi-Suomen ympäristökeskus, Rannikon metsäkeskus, Etelä-Pohjanmaan metsäkeskus ja metsähallitus aloittavat yhteisen hankkeen "Rinnande vatten i Kvarken" (Merenkurkun virtaavat vedet).

Purot, joet ja muut virtavedet ovat tärkeitä elinalueita kaloille ja luonnon monimuotoisuudelle. Ihmistoiminta on muuttanut Merenkurkun alueen virtavesiä voimakkaasti, kun alueelle on tehty mm. ojia ja teitä. Ongelmat ovat yhteisiä Merenkurkun molemmilla puolilla ja tämän vuoksi Västerbottenin lääninhallitus, Ruotsin metsähallitus Västerbottenissa, Länsi-Suomen ympäristökeskus, Rannikon metsäkeskus, Etelä-Pohjanmaan metsäkeskus ja metsähallitus aloittavat yhteisen hankkeen "Rinnande vatten i Kvarken" (Merenkurkun virtaavat vedet). Hankkeessa pyritään kartoittamaan virtavesien ongelmia ja omistussuhteita sekä mahdollisuuksien mukaan tekemään toimenpiteitä vesiluonnon elvyttämiseksi.

Virtaavat vedet -hankkeessa vertaillaan ruotsalaisia ja suomalaisia virtavesien ja metsäluonnon kartoitusmenetelmiä ja kartoitetaan alueen merkittäviä pienehköjä virtavesiä ja metsäluontoa. Hankkeessa laaditaan myös kunnostussuunnitelmia ja kehitetään osallistumismenetelmiä ja toteutetaan pienimuotoinen virtavesien kunnostus molemmilla puolilla Merenkurkkua. Lisäksi hankkeessa laaditaan luonnos purojen kartoituksen ja kunnostuksen käsikirjaksi, jossa huomioidaan erityisesti sidosryhmien osallistuminen. Virtavesien parantaminen edellyttää laajaa yhteistyötä.

Hanketta rahoittavat kaikki hankkeeseen osallistuvat tahot sekä Pohjanmaan liitto, Västerbottenin lääninhallitus ja EU:n Botnia-Atlantica -ohjelma. Hankkeen kokonaisbudjetti 688 000 euroa ja hanke toteutetaan vuosina 2009–2010.

Hankkeen aloituskokous pidetään 7.5 aamupäivällä Vaasassa ja hankkeen osapuolet tutustuvat suomalaisiin vesiluonnon ja metsäluonnon kartoitusmenetelmiin Oravaisissa. Kohteena oleva Nörrskogsdiket on metsä- ja vesiluonnon kannalta mielenkiintoinen valuma-alue, jolla on viisi pientä lampea. Alue on yksityisomistuksessa ja hankkeelle on metsänomistajien suostumus.  Nörrskogsdiketin lisäksi suomalaisia kohdealueita ovat mm. Rauhaluoma Kauhajoella ja Lettoluoma Isojoella. 

Lisätietoja:

  • ylitarkastaja Karl-Erik Storberg, Länsi-Suomen ympäristökeskus, puh. 040 546 9941
  • erikoissuunnittelija Vincent Westberg, Länsi-Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 720 585
  • suunnittelija Lotta Haldin, Länsi-Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 359 448

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs