Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Maa- ja metsätalousministeriön riistapolitiikka väheksyy tutkimusta - karhun, suden, ilveksen, harmaahylkeen ja metsähanhen pyyntikiintiöt kestämättömiä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Maa- ja metsätalousministeriön riistapolitiikka väheksyy tutkimusta - karhun, suden, ilveksen, harmaahylkeen ja metsähanhen pyyntikiintiöt kestämättömiä

Tiedote.
Julkaistu: 22.07.2011 klo 09:37
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Maa- ja metsätalousministeriön esittämät karhun, suden, ilveksen, harmaanhylkeen ja metsähanhen metsästyskiintiöt ylittävät metsästyksen kestävän määrän selvästi. Luonnonsuojeluliitto korostaa, että Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kestäväksi arvioimia pyyntimääriä ei pidä ylittää, kuten nyt on tapahtumassa. Metsästyskausi alkaa elokuussa.

Uudessa hallitusohjelmassa linjataan, että suurpetokannat on varmistettava kestävälle tasolle. Samoin Suomen lajien uhanalaisuusarviointi 2010 korostaa varsinkin suurpetojen suojelun tarvetta. Karhu ja ilves on luokiteltu uudessa uhanalaisuusarvioinnissa vaarantuneiksi, susi erittäin uhanalaiseksi ja metsähanhi silmälläpidettäväksi.

Kestävien pyyntimäärien tason määrittelee Suomessa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, RKTL. Näitä tasoja suurempi metsästys ei täytä metsästyslain kestävän käytön tavoitetta.

Esimerkiksi karhulla ja ilveksellä RKTL:n määrittelemän esitetyt pyyntimäärän ylitykset ovat viidenneksen luokkaa, karhulla 43 yksilöä ja ilveksellä 140 yksilöä. Vuotta vanhempia karhuja on Suomessa noin 1700 yksilöä, susia 140 ja ilveksiä 2500.

Luonnonsuojeluliitto vaatii esitystä muutettavan niin, että kaikki kiintiöt lasketaan vähintään RKTL:n kestävyysarvion tasolle.

"Maa- ja metsätalousministeriön virkamiesten tulee perustaa metsästysmäärät tutkittuun tietoon eikä vetää perusteettomia saalismääriä hihasta. Ministeriö näyttää haluavan kuunnella vain tiettyjä metsästäjätahoja. Sudelle ei pidä antaa yhtäkään lupaa. Ainoastaan häirikköyksilöt voidaan poistaa", sanoo luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen.

Suomessa pesivän taigametsähanhen kannan arvioidaan pienentyneen vähintään puoleen. Metsähanhia pesii suomessa 1700–2500 paria. Hanhen levinneisyyden eteläraja siirtyy jatkuvasti pohjoisemmaksi. Taigametsähanhen kanta on pienentynyt talvehtimisalueillakin noin puoleen. Kannan kattavaa inventointia ei ole Suomessa eikä lähialueilla tehty.

"Nykytilanteessa olisi ihan perusteltua rauhoittaa metsähanhi kokonaan ja katsoa alkaako kanta vahvistua muutamassa vuodessa. Kattavat metsähanhitutkimukset on aloitettava välittömästi. Myös Riistaneuvoston on otettava kantaa metsähanhikysymykseen ennen kuin metsähanhille myönnetään yhtäkään metsästyslupaa", toteaa luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Lisätiedot:

Risto Sulkava, puheenjohtaja, 050 560 2113

Ilpo Kuronen, luonnonsuojelupäällikkö, 0400 153 133

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs