Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Luonnonsuojeluliitto jatkaa saimaannorpan tehostettua suojelutyötä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto jatkaa saimaannorpan tehostettua suojelutyötä

Tiedote.
Julkaistu: 24.01.2013 klo 12:27
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto jatkaa saimaannorpan tehostettua suojelutyötä, vaikka maailman uhanalaisimman hylkeen kanta on noussutkin hitaasti 310 yksilöön. Suojelutyö laajenee Pohjois-Karjalaan kuten norpan elinaluekin. Viimeisin saimaannorpan verkkokuolema 14.1. Saimaan Pihlajavedellä muistutti, että norpan kalastuskuolemat jatkuvat. Nuori naarasnorppa jäi kalastajan talviverkkoon.

Suomen luonnonsuojeluliitto vahvistaa saimaannorpan suojelutyötä erityisesti Saimaan pohjoisosissa. Norppalähettiläät kiertävät Pohjois-Karjalassa alakouluja keväällä. ”Taru saimaannorpasta” –näyttely siirtyy helmikuussa Joensuuhun. Huhtikuussa jatkuu Etelä-Karjalan osuuskaupan tukema ”Kalasta oikein katiskalla” –kampanja, jossa jaetaan nielurajoittimia kalastajille. Sitä pyritään laajentamaan Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon lisäksi nyt myös Pohjois-Karjalaan.

Suomen luonnonsuojeluliitto osti vuoden alussa lahjoitusvaroilla osuuden vesialueesta Joutenvedeltä Etelä-Savosta. Vesialueen yhtenä omistajana liitto haluaa vaikuttaa päätöksentekoon ja tiedon kulkuun sekä lisätä valistusta saimaannorpasta paikallisella tasolla.

”Pitkällä tähtäyksellä on välttämätöntä päästä kokonaan eroon saimaannorpalle vaarallisista kalanpyydyksistä, jotta saavutamme suotuisan suojelun tason. Vuosi 2012 oli erityisen murheellinen norppien kalanpyydyskuolemien osalta: viranomaisten tietoon tuli peräti 7 kuuttien verkkokuolemaa laajentuneista kalastusrajoituksista huolimatta”, perustelee Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Toiveikkuutta pian alkavaan pesintään tuo se, että talvi jäineen tuli Saimaalle ajoissa. Uudet lumipyryt auttaisivat vankempien lumikinosten muodostumista. Norpat rakentavat parhaillaan pesiä ja valmistautuvat synnyttämään helmikuun lopussa. Nyt on aika välttää norpan pesimäalueilla liikkumista.

Erityisesti tällä hetkellä norpan pesintää uhkaava vaara on vedenpinnan liian raju aleneminen pesimäaikana ja sen seurauksena pesien romahtaminen. Koska Vuoksen juoksutusta ei voida vähentää, ainoa keino on yrittää lisätä juoksutusta Kallavedestä ja Pielisestä. Tähän ollaan hakemassa parhaillaan poikkeuslupaa.

Saimaannorpan elinoloja uhkaa edelleen myös rantarakentaminen. Norpan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja ei saisi enää hävittää eikä heikentää. Tarvittaessa on asetettava pesimisaikaisia liikkumisrajoituksia. Norpan suojelutyötä tukevat myös ilmastonmuutoksen vastainen työ, vesiensuojelu ja maankäytön suunnitteluun vaikuttaminen.

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on norpan uhanalaisuuden poistaminen, ihmistoiminnan aiheuttaman kuolleisuuden estäminen ja saimaannorpan levittäytyminen luontaisille elinalueille. Norpalle vaaralliset kalanpyydykset tulee kieltää asetuksella ympärivuotisesti kaikilla tiedossa olevilla esiintymisalueilla.

”Kalastusrajoitusten tiukentaminen alueellisesti ja ajallisesti ei tunnu etenevän vapaaehtoisin keinoin. Lainsäädännön keinot on saatava vahvemmiksi paikkaamaan tätä vajetta”, Kaarina Tiainen sanoo.

 

Lisätietoja:

- Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, puh. 050-530 3270, kaarina.tiainen@sll.fi

- www.sll.fi/saimaannorppa

- toimitusten käyttöön kuva saimaannorpasta tästä uutisoitaessa: http://www.sll.fi/medialle/pressikuvat

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maamme suurin ympäristöjärjestö. Sen toiminta kattaa koko maan Ahvenanmaata lukuunottamatta.

__
Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs