Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Luonnonsuojeluliitto huolissaan linnustuksen kestävyydestä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto huolissaan linnustuksen kestävyydestä

Tiedote.
Julkaistu: 18.08.2014 klo 15:36
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliiton mielestä uhanalaiset vesilintulajit ja linnustonsuojelualueet pitäisi rauhoittaa metsästykseltä. Sorsastus alkaa Suomessa keskiviikkona 20.8. klo 12.00. Myös muiden lintujen metsästysaikoja tulisi tarkastella uudelleen.

”Uhanalaisia lajeja ei pidä metsästää. Tällaisia vaarantuneita lajeja ovat jouhisorsa, heinätavi, tukkasotka ja punasotka”, sanoo puheenjohtaja Risto Sulkava Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Sekä uhanalaiset että muut linnut hyötyisivät metsästykseltä rauhoitettujen lintuvesien verkostosta. Suomen luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suomi esittivät tällaista verkostoa jo vuonna 2005. Nyt lintuja saa ampua jopa useimmilla lintuvesien suojeluohjelman luonnonsuojelualueilla.

Metsästys parhailla lintuvesillä pelottaa rauhoitetutkin vesilinnut muuttomatkalle. Lintujen pitäisi kuitenkin saada ruokailla rauhassa varautuakseen muuton ja talven rasituksiin. Myös metsästäjät hyötyisivät rauhoitusalueista, koska sorsat pysyisivät Suomessa pitempään ja niiden kannat vahvistuisivat.

Luonnonsuojeluliiton mielestä uudistuneen riistahallinnon tulee jo oman uskottavuutensa vuoksi parantaa metsästyksen kestävyyttä ja eettisyyttä. Esimerkiksi teeren latvametsästyksen uudelleen aloittamisen sijasta pitäisi kieltää niiden kuvilta tapahtuva syyssoidinmetsästys.

Kyyhkyjen metsästys alkaa Suomessa jo 10.8., kun sepelkyyhkyn pesintä on vielä käynnissä. Suomessa on tänä vuonna ammuttu sepelkyyhkyn emoja, joiden sisältä on löytynyt vielä munimattomia munia. Pahempi tilanne on jo syntyneillä poikasilla, jotka kituvat pesässä kuoliaaksi, kun emo ammutaan. Tällainen ei ole kestävän metsästyksen etiikan mukaista. Luonnonsuojeluliiton mielestä sepelkyyhkyn metsästys tulisi siirtää alkamaan aikaisintaan 20.8., mieluummin vasta syyskuussa. Tämä auttaisi loppukesän poikasia varttumaan lentokykyisiksi ja tekisi kyyhkyjahdista nykyistä kestävämpää.

Metsästyksen eettisyyden kannalta on myös ongelmallista antaa poikkeuslupia rastaiden metsästykseen ulkomaisille turisteille. Pesimäaikainen rauhoitus on annettu myös räkättirastaalle juuri siksi, että emojen tappaminen ei jättäisi poikasia kitumaan. Jos räkättejä nyt aletaan metsästää haittalintuina pesimäaikaan, puretaan koko metsästyksen eettisyyteen perustuvaa pohjaa.

Luonnonsuojeluliitto hyväksyy kestävän ja vastuullisen metsästyksen, mutta ei vastuuttomuutta ja riistakantoja heikentävää toimintaa.

 

Lisätietoja:

- puheenjohtaja Risto Sulkava, puhelin 050 5602 113, risto.sulkava@sll.fi

- viestintäpäällikkö Matti Nieminen, puhelin 050 564 2283, matti.nieminen@sll.fi

- erityisasiantuntija Tapani Veistola, 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi

 

Suomen luonnonsuojeluliiton lausunto 8.8.2014 metsästysasetuksen muutoksesta:

http://www.sll.fi/ajankohtaista/liitto/luonnonsuojeluliiton-lausunnot-2014/mmm-suomen-luonnonsuojeluliiton-lausunto-metsastysasetuksen-muutoksesta-8-8.2014

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---
Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs