Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kosteikkojen yleissuunnittelu Haminassa alkoi

Kosteikkojen yleissuunnittelu Haminassa alkoi

Julkaistu: 16.01.2009 klo 10:17
Julkaisija:

Haminassa Vehkajoen valuma-alueella on aloitettu maatalousalueiden kosteikkojen yleissuunnittelu. Tämä toteutetaan yhteistyössä maataloustuottajien ja muiden alueen maanomistajien, paikallisten viranomaisten, MTK Kymenlaakson ja Kaakkois-Suomen TE-keskuksen kanssa.

Haminassa Vehkajoen valuma-alueella on aloitettu maatalousalueiden kosteikkojen yleissuunnittelu. Tämä toteutetaan yhteistyössä maataloustuottajien ja muiden alueen maanomistajien, paikallisten viranomaisten, MTK Kymenlaakson ja  Kaakkois-Suomen TE-keskuksen kanssa. Maasto- ja muista käytännön töistä ja kirjallisen suunnitelman laatimisesta vastaa ProAgria Kymenlaakso ry yhdessä Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Alueet, joille suunnitelmia tehdään, tarkentuvat maastotöiden yhteydessä. Hankkeen rahoittajana on maa- ja metsätalousministeriö ja sen kesto on marraskuusta 2008 joulukuuhun 2009.

Kosteikkojen yleissuunnittelun tarkoituksena on ohjata ja tehostaa maatalousympäristön luonnon monimuotoisuuden hoitoa sekä vähentää ravinteiden kulkeutumista vesistöihin ja Suomenlahteen. Työn ohella selvitetään alueelta luontaisesti hyvät kohteet, joihin olisi mahdollista perustaa luonnon monimuotoisuutta ja vesiensuojelua edistäviä kosteikkoja. Suunnitelmassa esitetään toimenpidesuosituksia niiden hoidolle ja kunnostukselle. Kosteikkoja on maaston alavissa kohdissa sekä vesistöissä missä veden virtaus on hidastunut. Lisäksi arvioidaan luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittäviä kohteita sekä suojavyöhykkeiden tarpeellisuutta.

Oleellinen osa työtä on vuorovaikutteinen yhteistyö alueen maanomistajien kanssa, jotta suunnittelussa päästään mahdollisimman käytännönläheiseen ja toteuttamiskelpoiseen lopputulokseen. Esitettyjen toimenpiteiden toteutus on aina vapaaehtoista. Pyrkimyksenä on kohdentaa maatalouden ympäristötuen erityistukia ja ei-tuotannollisten investointien tukia oikeisiin kohteisiin ja samalla innostaa viljelijöitä hakemaan kyseisiä tukia. Yleissuunnitelma toimii pohjana tarkemmille kohdekohtaisille hoitosuunnitelmille ja esitetyt kohteet ovat rahoituspäätöksiä tehtäessä etusijalla.

Maatalousalueiden luonnon monimuotoisuuden yleissuunnitelmia on tehty Kaakkois-Suomessa vuodesta 2004 lähtien. Ensimmäinen Kaakkois-Suomessa toteutettu lumo-yleissuunnitelma tehtiin Salo-Miehikkälään.  Muut suunnittelualueet ovat olleet Joutsenon Hyvättilä, Nevala ja Leppälä, Parikkalan Kirjavala ja Kesusmaa, Haminan Kannusjärvi-Kitula, Iitin Maakansa, Jaalan Kimola, Luumäen Haimila, Anjala, Heikkilä ja Suo-Anttila sekä Rautjärven Innasennurkka ja Kaljunen.

Lisätietoja aikaisemmin valmistuneista suunnitelmista antavat ProAgria Etelä-Karjalan ja ProAgria Kymenlaakson maisemanhoidon neuvojat.

Lisätietoja:

Helena Pakkanen, ProAgria Kymenlaakso ry.
puh. 040 595 1421

Kimmo Inki, Kaakkois-Suomen ympäristökeskus
puh. 040 766 3320

Tuula Ahonen, Haminan kaupunki
puh. 040 583 1944

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs