Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Koe huikea ja mystinen seikkailu yöperhosten siivin!

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Koe huikea ja mystinen seikkailu yöperhosten siivin!

Tiedote.
Julkaistu: 16.12.2015 klo 16:00
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Suomen ensimmäinen koko perheen planetaarioelokuva on vauhdikas ja visuaalisesti hieno seikkailu, jonka myötä katsoja pääsee kurkistamaan perhosten elämään niin Afrikan tukalassa kuumuudessa kuin napapiirin paukkuvissa pakkasissa ja revontulien loimussa.

Kaksi äärimmäistä elinympäristöä auttavat hahmottamaan elämän monimuotoisuutta, haurautta ja uudistumiskykyä. Elokuvassa hyödynnetään aivan uudella ja ennennäkemättömällä tavalla kolmiulotteista röntgentomografiaa, jonka avulla hyönteisiä päästään tarkastelemaan kankaalta mikroskooppisella tasolla.

Tekniikan kehitys on mahdollistanut mikroskooppisten pienten kohteiden kuvantamisen tavalla, joka sallii rakenteiden yksityiskohtaisen tarkastelun kirjaimellisesti pintaa syvemmältä. Elokuvassa nähtävät henkeäsalpaavat kuvat yöperhosen monimutkaisesta hengitysputkijärjestelmästä ihastuttivat erityisesti Helsingin yliopiston biologian laitoksen tutkijaa Kristjan Niitepõldia (FT).

"Ne ovat mainio esimerkki biologisesta kysymyksestä, johon mikrotomografia voisi tuoda uusia vastauksia”, hän kommentoi.

Elokuvantekijät Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen elokuvatuotantoyhtiö Pohjankonnasta toteavat, että elokuvan tekeminen oli ennen kaikkea teknisesti haastavaa. Kun kuvamateriaalia tehdään 500 neliömetrin laajuiselle puolipallon muotoiselle pinnalle, se vaatii kuvanlaadulta erityisen paljon.

“Valtaosa elokuvasta on kuvattu kalansilmäobjektiivilla, joka muodostaa kuvaa planetaarion kupuun nähden oikeassa suhteessa. Laajakulmaobjektiivilla kuvattu materiaali muokattiin formaattiin sopivaksi jälkikäteen siihen tarkoitetulla ohjelmalla”, Vartiainen kertoo.

Elokuvan ideointi aloitettiin jo kaksi vuotta sitten, mutta varsinainen kuvausprojekti pyörähti täysillä käyntiin viime keväänä. Kuukaudet ennen ensi-iltaa ovat olleet hektisiä, eivätkä elokuvan ohjanneet, tuottaneet ja kuvanneet Vartiainen ja Veikkolainen ole ehtineet kovin montaa silmäntäyttä nukkua.

“Nyt kun elokuva on viimein valmis, fiilis on huikea!”, Vartiainen hymyilee.

Vaikka planetaarioelokuvan tekeminen oli haastava projekti, into ei loppunut siihen. Nyt Pohjankonnan miesten tavoitteissa siintää jo seuraavan planetaarioelokuvan tekeminen.

“Siitä voi paljastaa sen verran, että se liittyy vedenalaiseen maailmaan ja Itämereen. Käsikirjoittaminen on jo aloitettu”, Veikkolainen sanoo.

Yöperhosten salattu maailma –elokuva (22 min) saa maailman ensi-iltansa perjantaina 18.12.  Lauantaista lähtien se on osa Heurekan planetaarion ohjelmistoa.

Lisätiedot:
Ohjaaja Hannes Vartiainen, Pohjankonna Oy, hannes@pohjankonna.fi, puh. 050 3209 050
Ohjaaja Pekka Veikkolainen, Pohjankonna Oy, pekka@pohjankonna.fi, puh. 040 7423 082
Elämysjohtaja Mikko Myllykoski, Heureka, mikko.myllykoski@heureka.fi, puh. 040 9015 244

Lataa kuvia elokuvasta Heurekan kuvapankista.

Liitetiedostoissa kaksi kuvaa. Toisessa vasemmalla Joonatan Portaankorva, joka vastasi elokuvan äänisuunnittelusta ja musiikista, keskellä elokuvan ohjaaja, kuvaaja ja tuottaja Pekka Veikkolainen ja oikealla toinen ohjaaja, tuottaja ja kuvaaja Hannes Vartiainen.

Liitetiedostot

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs