Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Katsaus Keski-Suomen ympäristön tilasta on valmistunut

Katsaus Keski-Suomen ympäristön tilasta on valmistunut

Julkaistu: 11.02.2009 klo 11:48
Julkaisija:

Keski-Suomi on metsien ja reittivesistöjen maakunta. Sen ympäristön tila on tällä hetkellä jotakuinkin hyvä – parannusta on tapahtunut viime vuosikymmeniin nähden huomattavasti. Erityisiä haasteita ovat vesien hiipivä ravinnekuormitus, turvetuotannon kasvu sekä ilmastonmuutoksen hallinta.

Keski-Suomi on metsien ja reittivesistöjen maakunta. Sen ympäristön tila on tällä hetkellä jotakuinkin hyvä – parannusta on tapahtunut viime vuosikymmeniin nähden huomattavasti. Erityisiä haasteita ovat vesien hiipivä ravinnekuormitus, turvetuotannon kasvu sekä ilmastonmuutoksen hallinta.

Keski-Suomen ympäristökeskuksen verkkosivuilla julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa tiivis katsaus Keski-Suomen ympäristön tilaan osoitteessa www.ymparisto.fi/ksu/ ymparistontila2008. 

Katsaus julkaistaan samanaikaisesti Suomen ympäristökeskuksen toimittaman valtakunnallisen katsauksen ja 12 muun alueellisen ympäristökeskuksen katsauksen kanssa. Tietolähteinä on käytetty ympäristöhallinnon asiantuntijoita ja tietojärjestelmiä sekä muita viranomaisia ja tutkimuslaitoksia.

Keski-Suomen ympäristön tila parantunut - vesienhoito edelleen ykkösasia

Keski-Suomen vesien tila on parantunut huomattavasti 1970-luvulta lähtien. Teollisuuden ja yhdyskuntien jätevesikuormitus on saatu lupaohjauksen ja puhdistamoinvestointien avulla hyväksi ja erinomaiseksi. Samoin teollisuuden ja energiantuotannon ilmapäästöjen vähentäminen on ollut parin viimeisen vuosikymmenen aikana huomattavaa. Yhdyskuntien ilman laatu onkin pääosin hyvä ja vain poikkeuksellisesti epätyydyttävä, esimerkiksi keskitalven inversiotilanteissa ja kevään kuivien pölyepisodien aikana.

Ympäristön tilan edelleen parantaminen ja ylläpito edellyttävät kuitenkin jatkossakin merkittävää panostusta. Selkeitä haasteita ovat muun muassa vesien tilassa tapahtuva hiipivä ravinnekuormitus ja siitä aiheutuva rehevöitymiskehitys etenkin suurten järvien lahtialueilla. Ravinnekuormitus on suurelta osalta peräisin maa- ja metsätaloudesta, missä edellytetäänkin jatkossa entistä paremmin järjestettyä vesiensuojelua. Merkittävän haasteen muodostaa myös näköpiirissä oleva turvetuotannon kaksinkertaistaminen Jyväskylän Keljonlahden voimalaitoksen polttoainehuollon vuoksi lähivuosien aikana. Turvetuotannon vesiensuojelutoimiin on panostettava jatkossa erityisen paljon.

Ilmastonmuutoksen hallinta on Keski-Suomellekin huomattava haaste. Maakunnalle luonteenomaiset yhdyskuntien väliset pitkät etäisyydet sekä valtakunnallisten väylien läpikulku ja risteäminen kasvattavat liikennesuoritetta. Tavarankuljetuksen ja henkilöliikenteen, erityisesti henkilöautojen, sekä energiantuotannon CO2-päästöt ovat merkittävä osa ilmastonmuutosta eteenpäin vievästä kuormituksesta. Tärkeää onkin panostaa yhdyskuntarakenteen koossa pitämiseen tähtääviin kaavoituksen keinoihin liikennetarpeen rajoittamiseksi.

Keski-Suomella on erityinen vastuu myös metsäluonnon biodiversiteetin suojelussa. Valtakunnallisten suojeluohjelmien toteuttamisen ollessa päätösvaiheessaan tulee suojelualueiden pinta-ala koko maakunnassa olemaan runsaan kahden prosentin luokkaa. Metsäluonnon suojelussa voidaan jatkossa edistyä METSO-ohjelman toteuttamisen avulla.

Ympäristön tila -katsauksen julkaisemisen taustalla on EU:n ympäristötietodirektiivi. Direktiivin tavoitteena on parantaa ympäristötiedon saatavuutta ja laatua sekä aktiivista ja järjestelmällistä levittämistä erityisesti sähköisten välineiden avulla.

Kaksitoistasivuinen Keski-Suomen ympäristön tila 2008 -katsaus on saatavilla myös painettuna Keski-Suomen ympäristökeskuksesta helmikuun loppuun mennessä.


Lisätietoja:

Johtaja Risto Palokangas, puh. 040 510 3260

Tiedottaja Tanja Tuulinen, puh. 040 706 7259

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs