Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » KALASTUSLAKIESITYS PARANTAA SÄÄTELYÄ, kunhan kalastusviranomaisen resurssit turvataan

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

KALASTUSLAKIESITYS PARANTAA SÄÄTELYÄ, kunhan kalastusviranomaisen resurssit turvataan

Tiedote.
Julkaistu: 03.03.2015 klo 14:30
Julkaisija: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen uudeksi kalastuslaiksi. Uudistus parantaa alueellisen kalastusviranomaisen (ELY -keskus) mahdollisuuksia ohjata kalastusta kestävämpään suuntaan.
Uutta on myös se, että lain tasolla pyritään rajoittamaan vapaa-ajankalastuksessa käytettävien verkkojen määrää yksityisvesialueilla. Lakiesityksen mukaan vapaa-ajankalastuksessa saisi käyttää enintään kahdeksaa verkkoa venekuntaa kohden.
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on tyytyväinen näihin uudistusesityksiin.

SVK vaatii kuitenkin, että alueellisen kalastusviranomaisen mahdollisuudet käyttää tehokkaasti kalastuksenohjausvaltuuksia tulee turvata riittävillä henkilöstöresursseilla aluehallinnossa. Alueellisen kalastushallinnon alasajo uhkaa lakiuudistuksen toteuttamista.
Kolmen vuosikymmenen masentavat kokemukset kalastusalueiden ja osakaskuntien kalastuksen säätelyn tehottomuudesta osoittavat, että uudistus tulee tosi tarpeeseen.
Vapaa-ajankalastuksessa käytettävien verkkojen määrän rajoittaminen myös yksityisvesialueilla on merkittävä periaatteellinen uudistus, vaikka verkkojen enimmäismäärä venekuntaa kohden on keskusjärjestön mielestä liian korkea. Verkkokalastuksen säätely tähtää erityisesti uhanalaisten vaelluskalakantojen suojeluun ja elvyttämiseen.

Vapaa-ajankalastajien tavoitteet yleiskalastusoikeuksien kehittämiseksi eivät toteutuneet hallituksen esityksessä uudeksi kalastuslaiksi. Siksi keskusjärjestön mielestä on hyvä, että maa- ja metsätalousvaliokunta mietinnössään edellyttää
- selvitystä vetouistelumahdollisuuksien lisäämisestä liittämällä kalastuksenhoitomaksuun mahdollisuus lunastaa eri maksulla oikeus kahden lisävavan ja –vieheen käyttöön ja
- selvitystä kelaonginnan muuttamisesta maksuttomaksi yleiskalastusoikeudeksi.
Hyvää on myös se, että kalastonhoitomaksun hinta pidettiin kohtuullisella tasolla.

Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä, puh. 050 309 7204

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 530 seurassa toimii yhteensä noin 43 000 kalastuksen harrastajaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs