Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Kalastuksen sivusaaliiksi jääneistä hylkeistä kaivataan lisää näytteitä

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Kalastuksen sivusaaliiksi jääneistä hylkeistä kaivataan lisää näytteitä

Tiedote.
Julkaistu: 09.07.2012 klo 11:06
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Hylkeet aiheuttavat haittaa rannikkokalastukselle syömällä kalaa ja tuhoamalla pyydyksiä. Pyydykseen joutunut hylje on ongelma sekä kalastajalle että hyljekannalle. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos selvittää hylkeiden ravinnonkäyttöä ja vaikutusta etenkin rannikkokalastukseen sekä ihmisen aiheuttaman kuolleisuuden vaikutusta hyljekantoihin kansainvälisessä ECOSEAL-hankkeessa. Tutkijat kaipaavat erityisesti kalastuksen sivusaaliiksi jääneistä hylkeistä lisänäytteitä.

Hyljenäytteitä kerätään sekä metsästetyistä että kalastuksen sivusaaliiksi jääneistä halleista ja norpista Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Suomessa kohdealueena on Suomenlahden, Saaristomeren ja Selkämeren rannikko sekä Ahvenanmaa. Toiveena on saada Suomesta näytteet yhteensä 180 hylkeestä. Tähän mennessä näytteitä on saatu Suomesta 39, Virosta 29 ja Ruotsista 13 hylkeestä. Valtaosa Suomesta ja Ruotsista saaduista näytteistä on metsästetyistä hylkeistä, kun taas virolaiset näytteet ovat sivusaaliiksi joutuneista hylkeistä. Erityisesti kalastuksen sivusaaliiksi jääneistä hylkeistä tai muista vahinkohylkeistä kaivattaisiin lisää näytteitä myös Suomesta ja Ruotsista, jotta hylkeiden ravinnonkäytöstä ja niiden aiheuttamista vahingoista saataisiin mahdollisimman kattava kuva.

Kalastajat hyötyvät ECOSEAL-hankkeesta, koska hankkeessa selvitetään ensimmäistä kertaa mahdollisimman kattavasti hylkeiden ravinnonkäyttöä sekä hylkeiden aiheuttamien vahinkojen laajuutta. Ravinnonkäytön perusteellisen selvittämisen lisäksi tutkitaan, mikä osa hyljepopulaatiosta aiheuttaa kalastukselle vahinkoja. Elo-syyskuussa kalastajia tullaan myös haastattelemaan hylkeiden aiheuttamista vahingoista ja sivusaaliista sekä siitä, mitä kalastajien mielestä asialle pitäisi tehdä. Näillä tiedoilla vahinkoja pystytään toivottavasti vähentämään.

Ohjeet näytteiden ottoon

Ohjeet näytteiden ottamiseen ja tarvittavien tietojen ilmoittamiseen löytyvät RKTL:n verkkosivuilta: http://www.rktl.fi/riista/hylkeet/ecoseal/.  Näytteiden analysoinnilla selvitetään paitsi hylkeiden viimeisin ravinto myös pitkäaikainen ravinnonkäyttö jopa usean kuukauden ajalta. Alaleuka tarvitaan kulmahampaasta tehtävää iänmääritystä varten ja sukuelimistä selvitetään naaraiden lisääntymistila.
Näytteenoton ja lähettämisen aiheuttaman lisätyön takia näytteiden toimittamisesta maksetaan palkkio. Mahdollisuuksien mukaan voimme myös noutaa kokonaisen hylkeen näytteidenottoa varten.

ECOSEAL-hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen, Ruotsin ja Viron kanssa. Hanketta rahoittavat EU:n Central Baltic Interreg IV A -ohjelma 2007-2013, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja projektipartnerit: RKTL, Helsingin yliopisto, Ruotsin maatalousyliopisto (SLU) ja Tarton yliopiston alainen Viron meri-instituutti.

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:

projektipäällikkö Raisa Tiilikainen, etunimi.sukunimi@rktl.fi, puh. 040 548 0183 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs