Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Jokien tämän syksyn virtaamahuippu Uudellamaalla

Jokien tämän syksyn virtaamahuippu Uudellamaalla

Julkaistu: 02.12.2008 klo 17:12
Julkaisija:

Virtaamat Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan jokivesistöissä ovat tällä hetkellä korkeimmillaan tänä syksynä. Nousu ei todennäköisesti pysähdy tähän, koska lisää sateita on luvassa Etelä-Suomeen illasta alkaen.

Virtaamat Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan jokivesistöissä ovat tällä hetkellä korkeimmillaan tänä syksynä. Nousu ei todennäköisesti pysähdy tähän, koska lisää sateita on luvassa Etelä-Suomeen illasta alkaen. Virtaama on nyt Vantaanjoen Oulunkylässä n. 100 m2/s ja noussee vielä jonkin verran, ja on huomenna noin 115 - 120 m3/s. Se tarkoittaa, että Oulunkylässä vedenkorkeus on noin 15 cm alle vahinkorajan. Itä-Uudenmaan joet Taasianjoki ja Koskenkylänjoki ovat lähes ennätyslukemissa: Taasianjoella virtaama on nyt n. 64 m3/s ja Koskenkylänjoella 45 m3/s. Molemmissa joissa havaintojakso on kuitenkin lyhyt ja kattaa vain 2000-luvun.

Vantaanjoen vesistöalueella on peltoja tulvan alla mm. Hyvinkäällä Kytäjoen varsilla. Myös muilla vesistöalueilla vettä on pelloilla alavilla alueilla. Tällaisia tulva-alueita on mm. Nummi - Pusulassa Nummenjoen ja Pusulanjoen varsilla. Nummenjoella vesi jatkaa selvästi vielä nousuaan.

Loppuviikolla sää poutaantuu ja kylmenee, mikä kääntää virtaamat ainakin tilapäisesti laskuun.

Talvitulvat eivät juurikaan haittaa maanviljelyä, jollei vesi nouse pelloille, joihin on kylvetty syysviljaa. Tulva kuitenkin huuhtoo paljailta pelloilta runsaasti kiintoainesta ja niiden mukana fosforia vesistöihin. Vedet ovatkin nyt hyvin sameita ja ravinnepitoisia. Kasvipeitteisyys auttaisi kiintoainetta ja ravinteita pysymään pelloilla. Joet kuljettavat ravinteet järviin ja rannikkovesiin, jossa ne keväällä aiheuttavat levätuotannon voimistumista.

Myös järvet ovat täynnä vettä. Lohjanjärvi nousee edelleen ja ylittää säännöstelyn ylärajan 31,90 lähipäivinä, vaikka järvestä juoksutetaan maksimivirtaamaa 50 m3/s Mustionjokeen. Suuret juoksutukset saavat aikaan jonkun verran tulvia Mustionjoen varrella. Vahinkoja rakennuksille alkaa Lohjanjärven rannalla syntyä vedenkorkeudella 32,30. Myös Hiidenvesi on noussut kevättulvan tasolle.

Uudenmaan ympäristökeskus seuraa tulvatilannetta säännöllisesti: www.ymparisto.fi > Uusimaa > Ympäristön tila > Pintavedet > Ajankohtainen vesi-, lumi- ja jäätilanne

Lisätietoja:

  • Leena Villa, Uudenmaan ympäristökeskus, (vedenkorkeudet ja virtaamat) 040 535 9746
  • Kari Rantakokko, Uudenmaan ympäristökeskus, (tulvatilanne) 040 532 8793

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs