Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Jo alle asteen lämpötilanmuutos voi näkyä kuhasaaliissa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Jo alle asteen lämpötilanmuutos voi näkyä kuhasaaliissa

Tiedote.
Julkaistu: 06.09.2011 klo 10:20
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Lämpimät kesät ovat tuottaneet runsaimmat kuhan vuosiluokat rannikkovesissämme. Kalastuskoon saavutettuaan ne ovat muodostaneet huomattavan osan ammattikalastuksen saaliista useiden vuosien ajan. Parhaat vuosiluokat syntyivät vuosina 1988 ja 1997. Molempina vuosina kesä oli poikkeuksellisen lämmin.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa tutkittiin vuosien 1980-2008 kuhasaaliiden ja lisääntymisolosuhteiden välistä yhteyttä. Matalat rannikon vesialueet ovat kalojen tärkeitä lisääntymis- ja syönnösalueita. Tämän vuoksi ne ovat herkkiä melko pienillekin lämpötilan muutoksille, jotka näkyvät muutamien vuosien kuluttua kalansaaliissa. Tutkimusjakson aikana lämpötilan havaittiin Itämeressä nousseen 0,8-0,9 astetta.

Ilmastonmuutoksen myötä lämpenemisen ennustetaan jatkuvan, jolloin myös mahdollisuudet hyviin kuhasaaliisiin yhä paranevat. Lämpeneminen lisäisi runsaiden kuhavuosiluokkien todennäköisyyttä Suomenlahdella ja Saaristomerellä, ja kuhan kalastusalue laajenisi vielä nykyistä pohjoisemmille alueille. Kuha runsastuisi, mutta samalla kuhan oleskelualueet saattaisivat muuttua, mikä vaikuttaisi myös kalastukseen.

Linkki julkaisuun

Lisätietoja:
Tutkija Lauri Urho, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, puh. 040 014 3049, lauri.urho@rktl.fi
Erikoistutkija Outi Heikinheimo, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, puh. 040 014 3046, outi.heikinheimo@rktl.fi

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs