Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Jakttiderna för skogshönsfågel har fastställts

Maa- ja metsätalousministeriö

Jakttiderna för skogshönsfågel har fastställts

Pressmeddelande.
Publicerad: 24.08.2015 kl. 12:20
Utgivare: Maa- ja metsätalousministeriö

Höstens jakttider för skogshönsfågel har fastställts. Jakten på skogshönsfågel begränsas med regionala begränsningar. Enligt vilttriangelinventeringar som gjordes i månadsskiftet juli-augusti är tjäderns, orrens och järpens förekomstfrekvenser cirka 15–20 procent lägre än i fjol och i en del av landet är dalripsstammen fortfarande svag. Detta beror till stor del på sommarens kalla väder som försvårade fåglarnas häckning.

Jaktbegränsningarna grundar sig på denna sommars inventering. Jämfört med i fjol var inventeringen av vilttrianglar betydligt aktivare och antalet inventerade trianglar uppgick till 975.

Jakten på skogshönsfågel kan nuförtiden begränsas utgående från färska data ännu innan höstens jakttid inleds. Reformen av begränsningssystemet trädde i kraft 2011, då hela viltförvaltningen förnyades. Med hjälp av begränsningarna säkras att jakten är hållbar.

Fredning av tjäder
• Tjädern är fredad i Kannonkoski, Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas och Viitasaari kommuner som hör till landskapet Mellersta Finland, i Outokumpu och Polvijärvi kommuner som hör till landskapet Norra Karelen, i landskapet Norra Savolax med undantag av Rautavaara, Sonkajärvi och Vieremä kommuner, i landskapet Nyland med undantag av Askola, Lappträsks, Lovisa, Mörskoms, Mäntsälä och Pukkila kommuner samt i landskapet Egentliga Finland.

Jakttiderna för tjäder
• 10.9–30.9 I Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola och Torneå kommuner som hör till landskapet Lappland, i Alavieska, Haapajärvi, Kalajoki, Nivala, Pyhäjärvi, Reisjärvi, Sievi och Ylivieska kommuner som hör till landskapet Norra Österbotten samt i landskapen Mellersta Österbotten och Österbotten.
• 10.9–15.10 I landskapet Mellersta Finland med undantag av Kannonkoski, Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas och Viitasaari kommuner samt i landskapet Södra Österbotten med undantag av Isojoki, Jalasjärvi, Karijoki ja Kauhajoki kommuner.
• i de övriga delarna av landet är jakttiden 10.9–31.10
Karta över jakttiderna för tjäder (på finska)

Jakttiderna för orre
• 10.9–30.9 I landskapet Mellersta Finland samt i Alavieska, Haapajärvi, Kalajoki, Nivala, Pyhäjärvi, Reisjärvi, Sievi och Ylivieska kommuner som hör till landskapet Norra Österbotten.
• 10.9–15.10 I landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten, i landskapet Södra Österbotten med undantag av Isojoki, Jalasjärvi, Karijoki och Kauhajoki kommuner, i landskapet Satakunta med undantag av Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Sastmola, Pomarkku, Björneborgs och Siikais kommuner, i landskapet Birkaland med undantag av Kihniö och Parkano kommuner, i Hirvensalmi, Kangasniemi, S:t Michels, Mäntyharju, Pertunmaa och Puumala kommuner som hör till landskapet Södra Savolax, i Gustav Adolfs, Heinola och Sysmä kommuner som hör till landskapet Päijänne-Tavastland samt i landskapet Norra Savolax med undantag av Rautavaara, Sonkajärvi och Vieremä kommuner.
• i de övriga delarna av landet är jakttiden 10.9–31.10 Vinterjakt på orrhane i januari är förbjuden i hela landet.
Karta över jakttiderna för orre (på finska)

Jakttiderna för järpe
• 10.9–30.9 I landskapet Mellersta Finland samt i Alavieska, Haapajärvi, Kalajoki, Nivala, Pyhäjärvi, Reisjärvi, Sievi och Ylivieska kommuner som hör till landskapet Norra Österbotten.
• 10.9–15.10 I landskapen Mellersta Österbotten och Österbotten, i landskapet Södra Österbotten med undantag av Isojoki, Jalasjärvi, Karijoki och Kauhava kommuner samt i landskapet Norra Savolax med undantag av Rautavaara, Sonkajärvi och Vieremä kommuner.
• i de övriga delarna av landet är jakttiden 10.9–31.10
Karta över jakttiderna för järpe (på finska)

Jakttiderna för dalripa
• 10.9–20.9 I Suomussalmi kommun som hör till landskapet Kajanaland, i Posio kommun som hör till landskapet Lappland samt i Kuusamo, Pudasjärvi och Taivalkoski kommuner som hör till landskapet Norra Österbotten.
• 10.9–30.9 I Kittilä, Kolari, Muonio och Sodankylä kommuner som hör till landskapet Lappland.
• 10.9–31.3 I Enontekis, Enare och Utsjoki kommuner som hör till landskapet Lappland.
• i de övriga delarna av landet är dalripan fredad
Karta över jakttiderna för dalripa (på finska)

Jakttiderna för fjällripa
• 10.9–31.3 I Enontekis, Enare och Utsjoki kommuner som hör till landskapet Lappland
• i de övriga delarna av landet är fjällripan fredad

Landskaps- och kommungränserna finns på adressen
http://www.maanmittauslaitos.fi/sites/default/files/tilaston_pohjakartta_a3_0.pdf
Förordningen om skogshönsfåglar finns på adressen
http://www.mmm.fi/sv/index/amnesomraden/fiske_vilt_renar/Viltvard/Lagstiftning/forordningar.html

Mer information hos jord- och skogsbruksministeriet:
överinspektör Janne Pitkänen, tfn 0295 162 338
fornamn.efternamn@mmm.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs