Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Ivalojoen kultakämpillä talkookuhinaa – tervan tuoksua tänäkin keväänä

Metsähallitus

Ivalojoen kultakämpillä talkookuhinaa – tervan tuoksua tänäkin keväänä

Tiedote.
Julkaistu: 29.05.2015 klo 08:00
Julkaisija: Metsähallitus

Tankavaaran Kultamuseon talkoolaiset laittoivat jälleen tohinaksi Ivalojoen kulta-alueella yhdessä Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa. Tällä kertaa uuden tervapinnan kattoon saivat Moberginojan autiotupa ja vuokrakämppä. Samassa pihapiirissä oleva museosavusauna sai uuden katon. Talkoot aloitettiin 25.5. ja leiriläisten osalta työt päättyivät 28.5.

Talkooleirin ohjelmassa oli kattojen tervauksen lisäksi savusaunan katon vaihto kokonaan uuteen. Samalla vanhat myyrien kansoittamat mineraalivillaeristeet poistettiin. Autiotuvan ja saunan ympärystää kaivettiin, jotta sula- ja sadevedet valuvat paremmin pois seinustoilta eivätkä lahota hirsiä. Sauna oli toiselta reunaltaan painunut maahan, ja se nostettiin ylös kivien päälle. Kämppien ympäriltä kaadettiin myös muutama puu pois varistamasta lehtiä ja neulasia katoille.

”Kultamuseon vuosia jatkunut talkootyö on ollut meille korvaamaton apu Ivalojoen kultahistoriallisten rakennusten hoidossa. Toivottavasti perinne ja yhteistyö jatkuu”, kertoo kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Siiri Tolonen Metsähallituksen luontopalveluista.

Tänä keväänä tulva sotki alkuperäisiä suunnitelmia. Talven aikana kattotervat vietiin Ritakosken kultalaan ja sieltä käytiin lumetkin pudottamassa pois ajoissa, että rakenteet pääsevät kuivumaan tervausta varten. Toisin kävi. Rankat sateet ja vauhdilla tunturista sulaneet vedet nostivat jo laskussa olleen veden Ivalojoessa sen verran korkealle, että varasuunnitelma otettiin käyttöön ja talkooleirin kohteeksi tulikin Moberginoja. Ritakosken kultala on vuorossa mahdollisesti myöhemmin kesällä.

Moberginojalla oli 1900-luvun alussa Prospektor Oy:n suurehko kultatyömaa. Ensimmäinen valtaus Moberginojalla oli Olli Alariestolla jo 1888. Pihapiiristä löytyvät autiotupa, vuokrakämppä ja iso savusauna. Rakennuksia kunnostettiin ensimmäisen kerran 1970-luvulla Lapin Kultala Säätion aloitteesta. Tällöin kämpät olivat jo huonossa kunnossa. Nykyinen autiotupa on osa vanhaa isompaa päärakennusta, jonka perustusten jäännöksiä voi erottaa autiotuvan vieressä. Vuokrakämppä puolestaan paloi 1993, mutta rakennettiin uudelleen entisen mukaiseksi 1999. Autio- ja vuokratupa ovat edelleen majoituskäytössä. Savusauna toimii museoituna nähtävyytenä.

 

Lisätietoja:
Kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Siiri Tolonen, Metsähallitus, p. 040860 3800, sähköposti: siiri.tolonen(at)metsa.fi

Kuvat: Kuvissa savusaunan katon uusiminen, tervaus ja seinustan avaaminen. Kuvat talkoolainen Timo Martola

 

Liitetiedostot

 

 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs