Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Itsenäisyyspäiväjuhlinnan riesana voimakkaat tuulet Etelä-Suomessa

Ilmatieteen laitos

Itsenäisyyspäiväjuhlinnan riesana voimakkaat tuulet Etelä-Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 04.12.2015 klo 08:18
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Itsenäisyyspäivää edeltää voimakas matalapaine, joka tuo Suomeen myrskypuuskia. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tulee runsaita lumisateita.  Itsenäisyyspäiväksi tuulet yltyvät uudelleen ja juhlaa vietetäänkin mahdollisesti jopa myrskyisässä säässä.

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 4. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan koko viikonlopusta on tulossa hyvin tuulinen sekä sateinen. ”Tällä hetkellä ennusteeseen liittyy vielä epävarmuuksia, mutta itsenäisyyspäivästä näyttäisi tulevan hyvin tuulinen ja riski myrskytuulille sekä meri- että maa-alueilla on kasvanut”, toteaa päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Ennuste tarkentuu perjantaipäivän aikana ja sitä päivitetään Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla. Myös voimassa olevia varoituksia on hyvä seurata.  

Perjantai-iltana Suomeen saapuu syvä matalapaine

Syvä matalapaine saapuu perjantai-iltana maan keskiosaan lounaasta. Varsinkin eteläisillä merialueilla etelän ja lännen välinen tuuli voimistuu myrskyksi, 21–25 m/s. Matalapaineeseen liittyy myös voimakas sadealue. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa lunta voi sataa vajaassa vuorokaudessa 15-20cm. Tykkyvahinkojen mahdollisuus on suurin alueen länsiosassa.

Voimakkaimmillaan tuulet ovat perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä. Myrskypuuskia (21m/s) esiintyy maa-alueilla todennäköisimmin Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Repivimmät puuskat saattavat esiintyä kuitenkin vasta yöllä tuulen kääntyessä luoteeseen. Lauantaiaamuna tuulet heikkenevät lännestä alkaen.

Merivedenkorkeus on jo ennen matalapaineen saapumista noin +40 senttimetriä keskimääräistä korkeammalla. Myrskyn yhteydessä merivesi nousee korkealle ja myös aallokko on kovaa.

Itsenäisyyttä juhlittiin viime vuonna lauhassa ja tuulisessa säässä

Viime vuonna itsenäisyyspäivää vietettiin koko maassa lauhoissa ja tuulisissa merkeissä. Lämpötila oli ylimmillään maan itäisintä osaa ja Käsivarren Lappia lukuun ottamatta koko maassa nollan yläpuolella. Länsirannikolla päästiin n. +5 asteeseen. Sateita esiintyi koko maassa, ja ne tulivat maan länsiosassa enimmäkseen vetenä, maan itä- ja pohjoisosassa räntänä tai lumena.

Suomen itsenäisyysjulistus annettiin vuonna 1917 lauhassa, sateisessa ja tuulisessa säässä. Vielä joulukuun alussa 1917 sää oli talvinen ja koko maassa oli kipakkaa pakkasta, mutta 6. päivänä säätyyppi muuttui täysin, kun lauha lounaisvirtaus nosti lämpötilat suojan puolelle ja toi tullessaan aluksi lumisateita, myöhemmin myös vesisateita.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Itsenäisyyspäivien tilastot:http://ilmatieteenlaitos.fi/itsenaisyyspaiva
Joulukuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuu
Lumitilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs