Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Hyyryläisen opinnäytetyö tutkii veden kuormittavuustekijöitä

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hyyryläisen opinnäytetyö tutkii veden kuormittavuustekijöitä

Tiedote.
Julkaistu: 30.06.2011 klo 10:33
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) ympäristöteknologian koulutusohjelmasta syksyllä 2011 valmistuva Jere Hyyryläinen on tehnyt opinnäytetyönsä Vanajavesikeskukselle.

Jere Hyyryläinen on opinnäytetyössään tutkinut automaattisen vedenlaadun mittarin, spektrofotometrin, avulla veden laatua erilaisissa virtavesissä. Mittarilla tutkitaan veden laatua ja erilaisia kuormittavuustekijöitä, kuten nitraattitypen ja hiilen määriä vedessä. Tuloksista saadaan selville muun muassa se, mistä päin Vanajaveden valuma-aluetta tulevat suurimmat kuormittavuuspiikit ja kuinka kuormituksen määrä vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

Mittaukset suoritettiin tarkoin valituissa mittauspaikoissa ympäri Kanta-Hämettä. Mittaustulosten analysoinnin tuloksena automaattinen vedenlaadun mittari saatetaan asentaa johonkin veden laadultaan huonoimmista paikoista pysyvästi. Mikäli mittareita asennettaisiin ympärivuotiseen käyttöön, niillä saataisiin reaaliaikaista tietoa vesien tilasta.

Hyyryläinen on ahertanut opinnäytetyönsä parissa viime joulukuusta saakka. Ajokilometrejä on kertynyt runsaasti, sillä mittauspisteet ovat hajallaan ympäri Hämettä. Reitti päästä päähän on runsaat 400 kilometriä. Opinnäytetyöhönsä ja aiheeseen Hyyryläinen on erittäin tyytyväinen.

– Aihe on ajankohtainen. Tulevaisuudessa vesi on yhä enemmän suojeltu elementti, ja sen suojelun edistämiseksi on hienoa tehdä töitä, Hyyryläinen kertoo. Hyyryläisen opinnäytetyön on tarkoitus valmistua elokuussa.

Opinnäytetyön käytännönläheisyys on ollut tärkeää. Lisäksi ihmisten tapaaminen sekä luonnossa liikkuminen on motivoinut työtä tehdessä. Hyyryläinen sanookin, että vaikein vaihe työssä on ollut kirjoittaminen. – Olen käytännönläheinen tyyppi ja näyttöpäätteen edessä istuminen onkin minulle vähän haastavaa, Hyyryläinen tuumaa.

Vanajavesikeskus on vuonna 2010 perustettu Kanta-Hämeen alueen suurhanke, joka tähtää alueen jokien ja järvien kuntoon saamiseen ja koko Hämeenlinnan seudun vetovoimaisuuden vahvistamiseen. Vanajavesikeskus hoitaa vesiä ja kulttuurimaisemaa, virkistää elinkeinoelämää sekä sopeuttaa seutua ilmastonmuutokseen. Hankkeen takana on laaja yhteistyökenttä. Hankkeeseen osallistuvat alueen kunnat, Hämeen liitto, Kehittämiskeskus Oy Häme, MTK Häme, Helsingin yliopisto, Hämeen ELY-keskus sekä Hämeen sanomat.

Hyyryläinen toivoo, että hänen opinnäytetyönsä tuloksista on Vanajavesikeskukselle hyötyä. Opinnäytetyön tuloksilla on edellytykset edesauttaa vesistöjen suojelua sekä veden laatua.

 

Lisätiedot

Jere Hyyryläinen, p. 044 582 4977 tai sp. etunimi.sukunimi@student.hamk.fi

 

 

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) Visamäentie 35 A, PL 230 13101 Hämeenlinna sp. tiedotus@hamk.fi p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs