Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » HSL kannustaa bonuksilla vähentämään bussien päästöjä

HSL Helsingin seudun liikenne

HSL kannustaa bonuksilla vähentämään bussien päästöjä

Tiedote.
Julkaistu: 13.03.2012 klo 10:35
Julkaisija: HSL Helsingin seudun liikenne

HSL ottaa bussiliikenteessä käyttöön ympäristöbonuksen, joka myönnetään liikennöitsijöille päästöjä alentavista toimenpiteistä. Bonusmalli ottaa huomioon sekä hiilidioksidipäästöt että haitalliset lähipäästöt.

Jatkossa HSL järjestää vuosittain tarjouskilpailun, jossa liikennöitsijät voivat esittää uusia, voimassaolevat sopimukset ylittäviä toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi. HSL hyväksyy parhaat toimenpiteet kustannustehokkuuden mukaisessa järjestyksessä niin, että kokonaiskustannukset vastaavat bonukselle vuosittain varattua määrärahaa.

Ensimmäinen ympäristöbonusta koskeva tarjouskilpailu järjestetään kevään aikana ja bonus otetaan käyttöön ensi syksynä. HSL on varannut vuoden 2013 loppuun asti jatkuvalle bonuskaudelle 600 000 euron määrärahan.

Bonuksen voi saada muun muassa biopolttoaineen – biokaasun, biodieselin tai bioetanolin – käytöstä. Hyvitystä myönnetään vain jäteperäisistä biopolttoaineista. Päästövähennys lasketaan samalla tavalla kuin bussiliikenteen tarjouskilpailun kalustovertailussa. Perusteena ovat liikenteessä bonuskaudella käytettävä polttoainemäärä ja tällä määrällä saavutettava, tutkimuslaitosten vahvistamien mittaustulosten mukainen päästövähennys.

Biopolttoaineiden päästövaikutukset lasketaan EU-direktiivien mukaisilla kestävyyskriteereillä. Bonuskilpailussa sovelletaan kulloinkin uusimpia säädöksiä ja standardeja.

Bonusta voidaan myöntää myös polttoaineen kulutuksen vähentämisestä sekä entistä tehokkaammasta pakokaasujen puhdistuksesta. Näidenkin toimien päästövaikutukset arvioidaan riippumattomissa tutkimuslaitoksissa vahvistettujen mittaustulosten pohjalta. Kustannustehokas keino vähentää lähipäästöjä on esimerkiksi pakokaasujen jälkikäsittelylaitteiston asentaminen Euro 4 -luokan ja sitä vanhempiin busseihin.

HSL uskoo, että vuosittain jaettava ympäristöbonus edesauttaa päästöjen vähentämistä kulloinkin parhailla mahdollisilla keinoilla. Vuosittainen bonus mukautuu teknologian kehitykseen sekä päästövaikutusten laskentamenetelmien muutoksiin. Bonussummaa voidaan kasvattaa tai vähentää ottamalla huomioon muun muassa aiemmilla bonuksilla saavutetut tulokset, liikenteen päästövähennystavoitteiden toteutuminen muilla keinoilla sekä HSL:n omistajakuntien maksuhalukkuus.  

Lisätietoja antaa osaston johtaja Reijo Mäkinen, puh. 040 595 0201

 

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 350 työntekijää ja liikevaihto on runsaat 520 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain 320 miljoonaa matkaa, mikä on noin 60 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista.Yhteystietoja medialle http://www.hsl.fi/FI/Sivut/media.aspx.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs